Ny spray-vaksine kan redde tusenvis av liv
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/montasje)

Ny spray-vaksine kan redde tusenvis av liv

Kanskje vi snart kan stryke Ebola av listen?

En fryktelig ebola-epidemi rammet flere land Vest-Afrika i mars i fjor, og har siden spredt seg til flere land. Totalt skal 11 268 mennesker foreløpig ha mistet livet på grunn av sykdommen, ifølge Health Map. Landene som er hardest rammet av katastrofen er Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Det finnes ingen effektiv behandling for å stanse denne svært dødelige sykdommen. Nå har imidlertid amerikanske forskere gjort et stort gjennombrudd som kan vise seg å fungere som en vaksine mot ebola, skriver New York Times. Vaksinen kan dessuten inhaleres, ikke injiseres, noe som vil gjøre den mye enklere å administrere til folk som bor i områder med dårlige helsetjenester.

Fungerte på makake-aper

Den nye vaksinen er utviklet av forskere fra University of Texas Medical Branch National Institutes of Health. De har publisert studien sin i The Journal of Clinical Investigation. Fordelen med at denne vaksinen kan inhaleres, er at virkestoffene går rett til lungene. Der bidrar stoffene til å produsere flere celler som immuniserer mot ebola-viruset.

Forskerne brukte 12 makaker i sine forsøk, hvorav ti fikk vaksinen i forskjellige doser og former. To ble ikke vaksinert. Deretter ble samtlige av apene injisert med 1000 ganger den dødelige dosen ebolavirus. En uke senere døde de to makakene som ikke hadde fått vaksine, mens alle de andre levde i beste velgående. Etter 56 dager ble resten av forsøksdyrene avlivet og undersøkt. Ingen av dem hadde spor av ebolaviruset i seg.

– Én spraydose med vår vaksine viste seg å være nok til å beskytte disse dyrene fra den dødelige sykdommen, sier Dr. Michelle Meyer fra University of Texas til New York Times.

Vil den fungere på mennesker?

Dr. Meyer ønsker nå å komme i gang med kliniske studier på mennesker. Det er jo ikke sikkert at vaksinen vil fungere like godt som på makakene. En britisk ebolamedisin som ble testet i Sierra Leone i fjor viste seg for eksempel å være til ingen nytte, til tross for at den fungerte på aper i laboratoriet.

En virolog som New York Times har snakket med konkluderer derfor med at det nye forskningsresultatet ikke nødvendigvis er noe stort gjennombrudd, eller et Eureka-øyeblikk. Han mener likevel at det er et positivt steg i riktig retning.

Internettjeneste oppdaget ebola-smitten først
WHOs advarsel kom 9 dager senere »

(Kilder: New York TimesHealth MapThe Journal of Clinical Investigation)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen