Her demonstreres hvordan programmet tar opp Skype-samtaler.
Her demonstreres hvordan programmet tar opp Skype-samtaler. (Bilde: Palo Alto Networks)

Skype-brukere blir advart mot «T9000»

Skadevare tar opp samtaler og stjeler dataene din.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For PC-brukere er ondsinnet programvare noe som alltid lusker i skyggene, og nå er det brukere av Microsofts populære kommunikasjonstjeneste Skype som for alvor er i faresonen. En ny og farlig skadevare til programmet er nemlig blitt avdekket.

Som  blant andre ZDNet melder har den nye skadevaren fått navnet «T9000», og er et ganske så avansert stykke ondsinnet programvare.

Tar opp samtaler og leter etter informasjon

T9000, som mer spesifikt er en såkalt «trojaner», er blant annet i stand til å ta opptak og skjermbilder av Skype-kommunikasjonen – både videosamtaler, lydsamtaler og den tekstbaserte kommunikasjonen.

Programmet tråler deretter gjennom informasjonen for å lete etter verdifulle opplysninger, som for eksempel passord, brukernavn og annen sensitiv informasjon. Ifølge selskapet som oppdaget skadevaren, Palo Alto Networks, har den i tillegg avanserte mekanismer for å unngå å bli oppdaget.

T9000 skal nemlig være i stand til å identifisere 24 antivirus-programmer for så å konfigurere installasjonen på en slik måte at programmet går under radaren til disse spesifikke produktene.

Trinnvis installasjon

Forskerne beskriver installasjonen av skadevaren som en slags trinnvis prosess, hvor programmer benytter «sjekkpunkter» underveis i installasjonen for å forsikre seg om at det ikke er i ferd med å bli analysert av antivirus-programmer.

Hittil skal skadevaren hovedsakelig ha blitt brukt mot et antall amerikanske organisasjoner, men ifølge forskerne tyder alt på at programmet er designet for bruk mot en rekke ulike typer brukere. Formodentlig betyr dette altså at vanlige forbruker trolig heller er skjermet fra trusselen.

Det er imidlertid uvisst hvor mange som eventuelt er rammet utenfor USA, og hvor stor trusselen er for norske brukere. Mer informasjon om T9000 kan du finne hos Palo Alto Networks.  

Husker du hvordan virus så ut i gamle dager? Denne nettsiden er et museum med virus fra 80-tallet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen