Ny sjøkart-app fikser kartene med brukernes hjelp
(Bilde: Nordeca / Redningsselskapet)

Ny sjøkart-app fikser kartene med brukernes hjelp

Redningsselskapet og Nordeca lanserer app for båtfolket.

Foto: Nordeca

Hvert år registreres det rundt 1 500 nye skjær og grunner langs norskekysten, ifølge Redningsselskapet. Nå lanserer kartprodusenten Nordeca i samarbeid med Redningsselskapet en ny sjøkartapp for iPad, som skal gjøre det mulig for båtførerne selv å merke av på kartet nye skjær som de oppdager på turen. På den måten skal brukerne selv være med på å gjøre kartene bedre over tid.

Gamle og utdaterte sjøkart kan gi båtførerne en følelse av falsk trygghet, ettersom Kartverket forventer at det kommer til å bli registrert nærmere 28 000 nye skjær, holmer og grunner langs Norskekysten de nærmeste årene. 

– Svært mange båter mangler sjøkart. Det er selvsagt aller mest alvorlig, men selv om du har kart ombord er det viktig at disse er oppdaterte. Har du for eksempel et sjøkart som er 10 år gammelt, befinner det seg trolig i dette ene havområdet hundrevis av skjær og grunner som ikke merket av på kartet, sier Thomas Huke, salgs- og markedsansvarlig i Nordeca.

Bør også ta med papirkart

Den nye appen Båtsportkart fra Nordeca skal ifølge en pressemelding ha de siste kartene som er tilgjengelig, samtidig som at brukeren selv kan registrere feil på kartet. 

Redningsselskapet advarer imidlertid mot at man kun baserer seg på digitale kartløsninger, siden elektroniske enheter som mobiltelefoner og nettbrett kan gå tom for strøm, eller slutte å fungere for eksempel på grunn av fukt. 

– Digitale kartløsninger er gode supplementer ombord. Spesielt for båtførere som mangler navigasjonskunnskaper. Men du bør si ja takk til begge deler, sier informasjonsansvarlig Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Den nye appen har også en ankeralarm som varsler deg om båten skulle begynne å drive. Kartene er gratis å bruke når du er på nett, men vil du laste ned og lagre kartene på iPad-en, må du betale for det. Hvert kartområde koster 196 kroner. Appen finner du her.

Les også: Leter etter nye bruksområder for GPS

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen