Amonix' solcellemodul klarer nå en effektivitetsrate på over én tredjedel.
Teknofil
Amonix' solcellemodul klarer nå en effektivitetsrate på over én tredjedel. (Bilde: Amonix)

Ny rekord innen solenergi

Nå forvandles over en tredjedel av sollys-energien til elektrisitet.

Den amerikanske solenergifabrikanten Amonix har nå klart å oppnå en effektivitetsgrad på opptil 34,2 prosent under realistiske omstendigheter. Dette slår den gamle rekorden fra selskapet Semprius, som var på 33,9 prosent.

Rekorden gjelder hele modulen, og ikke bare for de individuelle cellene. Enkeltceller kan nemlig oppnå høyere effektivitet, og for øyeblikket kan de yte 43 prosent i konsentrerte systemer.

Gjennombruddet kommer som følge av prosjektet «En tredjedel av Solen», som er sponset av det amerikanske energidepartementet. Målet er altså å forvandle én tredjedel av energi fra sollys om til elektrisitet.

Speil og linser

Amonix benytter seg av såkalt konsentrert fotoelektrisk teknologi (CPV). Her tilføyer de speil og optiske linser for å øke konsentrasjonen av sollys på hvert individuelle panel.

Som nevnt er det hele modulens effektivitet som har klart å nå opptil 34,2 prosents effektivitet, og det er dette som gjelder når panelene skal produsere elektrisitet.

I framtiden kan vi se enda høyere effektivitet, ettersom japanske og europeiske produsenter tidligere har gått sammen for å utvikle solcellepaneler med en effektivitet på minst 45 prosent.

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen