Ny rekord i trådløs dataoverføring

Teknofil Ny rekord i trådløs dataoverføring

Ny rekord i trådløs dataoverføring

Forskere har skapt trådløs overføring kan bli 20 ganger raskere enn standard Wi-Fi.

Trådløse hastigheter på opptil 1300 Mbit/s er på vei, men dette er fortsatt mindre enn hva japanerne holder på med.

Forskere fra Tokyo Institute of Technology har syslet med et såkalt terahertz-bånd, som har potensiale til å overføre data 20 ganger så fort som standard Wi-Fi. Den nye rekorden er på 3 Gbit/s ved en frekvens på 542 GHz, og slår dermed den gamle rekorden fra november i fjor. Den ble foretatt av selskapet ROHM og var på 1,5 Gbit/s ved 300 GHz.

100 gigabit i sekundet

De japanske forskerne har tatt i bruk det lisensfrie terahetz-båndet i eksperimentet, og til tross for navnet ligger frekvensene i dette båndet på mellom 300 gigahertz og 3 terahertz. Slike «T-rays», som det også kalles, blir hovedsakelig brukt for å erstatte røntgen, ettersom de trenger gjennom materialer samtidig som de er mindre skadelige enn tradisjonelle røntgenstråler.

Terahertz-nettverk fungerer bare over korte avstander på rundt 10 meter, og i teorien skal hastigheten kunne skrus helt opp til 100 Gbit/s.

Utstyret for å implementere denne teknologien har hittil vært altfor dyrt og plasskrevende til å erstatte Wi-Fi eller Bluetooth i datamaskiner og smarttelefoner. Dette kan nå endre seg, og terahertz-overføring blir muligens et alternativ til konvensjonell trådløs teknologi i den ikke altfor fjerne fremtiden.

Wi-Fi gir seg ikke

Eksisterende WLAN-teknologi ligger imidlertid ikke på stedet hvil. Den nye 802.11ac-standarden støtter som nevnt i teorien en overføringshastighet på over én gigabit i sekundet, avhengig av hvor mange kanaler som kombineres. I praksis vil nok hastigheten være noe lavere.

Den første generasjonen med 802.11 kunne by på 2 Mbit/s tilbake i 1997. Deretter kom 802.11b med 11 Mbit/s i 1999, før 802.11a/g tilbød 54 Mbit/s i 2002. I 2007 kom 802.11n med 600 Mbit/s, og nå er det altså 802.11ac som krysser gigabitgrensen for forbrukerne.

(Kilder: BBC, IET)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen