(Bilde: iStock/20208970)

Ny rapport knuser tre myter om piratlovene

Republikanerne har konkludert at de er direkte skadelige.

En amerikansk rapport, skrevet av republikanernes forskningskomité, kommer med en slående konklusjon rundt dagens regulering av opphavsretten. I en rekke nådeløse kommentarer slås det klart fast at «piratlovene», som SOPA/PIPA og ACTA, skader forbrukerne og ikke minst innovasjonen:

«Dagens opphavsrettslover forvrenger ikke bare enkelte markeder – lovene ødelegger dem totalt», heter det i rapporten.

Men under 24 timer etter at republikanerne selv publiserte rapporten, er den trukket tilbake på grunn av «manglende bakgrunnskontroll».

Tre myter

Selv om rapporten er trukket fra offisielt hold, ligger den nå ute i klartekst på flere nettsider.

Dokumentet tar utgangspunkt i tre myter om opphavsretten. Den første hevder at «meningen med opphavsrett er å kompensere skaperen», en myte som rapporten blankt avviser, og peker til at målet med opphavsrett er å tjene folket.

Den peker til Grunnloven i USA, som sier at det overordnede målet med opphavsrettssystemet er å fremme utviklingen av vitenskap og nyttig kunst. Dette kan i dag tolkes som produktivitet og innovasjon, i følge rapporten. Den peker videre til at dette er det stikk motsatte av hva som praktiseres i dag, der hele diskusjonen om opphavsrett dreier rundt hva opphavsmannen fortjener og skal ha betalt.

Myte nummer to hevder at opphavsretten representerer det frie markedet, noe rapporten tilbakeviser:

«Opphavsretten bryter nesten hver eneste læresetning om rettferdig kapitalisme. Med dagens opphavsrettssystem har produsenter av innhold rett til et garantert, statlig iverksatt, statlig subsidiert innholdsmonopol.»

Tredje myte ut går på dages opphavsrettsystem, som hevdes å lede til mest innovasjon og produktivitet. Dette er helt feil hevder rapporten, som påpeker at dagens system velger vinnere og tapere. Den sier videre at man ikke har noen idé om hvordan det skader innovasjonen, fordi man aldri vet hva som ikke har blitt produsert takket være dagens system.

Kapre unge velgere

Den omtalte rapporten kom bare en uke etter presidentvalget i USA – der republikanerne tapte. Flere medlemmer av partiet har allerede uttalt at å lette trykket på opphavsrett-problematikken, kan være en måte for partiet å kapre unge velgere.

Etter at det stormet som verst rundt SOPA-loven ved årsskiftet, var det nettopp republikanerne som forlot lovforslaget i størst grad – de fleste som støttet loven var til slutt demokrater.

Du kan lese hele rapporten hos TorrentFreak.

(Kilde: TorrentFreak, Techdirt)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen