Ny prosessor kan gi knallgrafikk på nettbrett
(Bilde: Shutterstock / Imagination Technologies / montasje)

Ny prosessor kan gi knallgrafikk på nettbrett

Er i stand til svært realistisk gjengivelse av lys.

Nettbrettene og smarttelefonene har for lengst blitt en alvorlig trussel mot PC-ene, mye på grunn av at de nå kan utføre mange av de samme oppgavene som PC-er, inkludert spilling.

Den største aktøren innen grafikkprosessorer til nettbrett og smarttelefoner er britiske Imagination Technologies, som lisensierer prosessordesign til en rekke produsenter via sin PowerVR-avdeling.

Ny grafikkprosessor

Som blant andre nettstedet The Tech Report melder har Imagination Technologies nå kunngjort en ny familie av PowerVR-prosessorer som skal gi bærbare enheter kraftig forbedret grafikk.

Foto: Imagination Technologies

De nye prosessorene har fått tilnavnet «Wizard» og skal være en forbedret utgave av den seneste PowerVR-arkitekturen kalt «Rogue», som blant annet LGs neste topp-smartmobil visstnok skal komme med.

Forskjellen består i at de nye Wizard-prosessorene skal være i stand til såkalt «raytracing» («strålesporing») i sanntid. Raytracing innebærer i korte trekk å virtuelt simulere hvordan lysstråler reflekteres fra de ulike overflatene og objektene i et bilde på en presis måte.

Fotorealistisk lyssetting

Teknikken gir meget høy grad av realisme, men krever i utgangspunktet mye prosessorkraft for å kunne brukes i sanntidssammenheng, slik som i spill. De nye Wizard-prosessorene skal imidlertid være i stand til å utføre oppgaven på en meget effektiv måte.

I praksis kan dette få store konsekvenser for spillgrafikken på for eksempel nettbrett. Imagination Technologies går så langt som til å love fotorealistisk lyssetting i spill og applikasjoner med den nye løsningen, noe som hittil har vært uoppnåelig i mobile formfaktorer.

Selskapet sier teknologien er klar for lisensiering nå, men det uvisst når og hvor vi får se den i aksjon. For mer informasjon kan du gå til Imagination Technologies.

Nvidia har også lansert en lignende prosessor:
Dette er Nvidia Tegra K1 »

(Kilde: Imagination Technologies, via The Tech Report)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen