Ny politi-laser kan se om du er full mens du kjører
Teknofil
(Bilde: SPIE)

Ny politi-laser kan se om du er full mens du kjører

Måler alkoholnivået i luften.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fyllekjøring er både farlig og uansvarlig, men dessverre noe de fleste land må slite med. Folk drikker seg fulle, setter seg i bilen og prøver å snike seg ut på veiene, i håp om å ikke bli oppdaget.

Med dagens politiutstyr er det ikke lett å fakke lovbryterne heller, ettersom de enten må åpenbart kjøre dårlig for å bli lagt merke til av andre i trafikken, eller bli fysisk stoppet av en politikontroll med alkomåler.

Nå jobber imidlertid forskere med et nytt hjelpemiddel til politiets arsenal for å fange fyllekjørerne. 

Alkohol-laser

Polske forskere har laget en helt spesiell laser, som kan rettes mot biler i trafikken. Men i stedet for å måle hastigheten til bilen, måler laseren i stedet alkoholspor i luften. Laseren skal være så følsom at den kan gjenkjenne spor av alkohol i luften helt ned til 0,1 promille, selv gjennom bilvinduet.

Her i Norge er det ulovlig å kjøre hvis du har en høyere alkoholpromille enn 0,2.  

Du kan lese mer om hvordan laseren fungerer i et sammendrag av forskningsrapporten. Foreløpig krever systemet at bilen står stille, med speil satt opp på andre siden av bilen for at laserstrålen blir reflektert til en sensor. Dermed krever det en del mer utstyr enn en vanlig lasermåling på norske veier. 

Kan lures av åpne vinduer

Laseren har også et par andre ulemper, som for eksempel at den ikke ser hvem som er full i bilen, bare at noen er fulle. Dette kan være problematisk hvis en edru sjåfør har med seg fulle medpassasjerer. En full sjåfør kan i tillegg muligens lure seg unna laseren ved å skru på luftkondisjoneringen på maks eller ved å åpne vinduet. 

Likevel kan det være et spennende prosjekt å følge med på videre, og se om laseren til slutt vil ende opp i hendene til politistyrker her i Norge. Foreløpig er laseren fortsatt langt unna et ferdig produkt.

Tror du alkohollasere er veien å gå? Diskuter gjerne hvordan man kan stoppe fyllekjøring i kommentarfeltet nedenfor.

Du kan fortsatt ha det moro med øl: 
Slik forvandler du et PC-kabinett til et tappetårn »

(Kilde: Ubergizmo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen