Ny SSD lagrer data etter at strømmen har gått
(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Ny SSD lagrer data etter at strømmen har gått

Mye nytt med den neste entusiastmodellen til OCZ.

Hardware.no/Taipei: Som alle andre teknologiselskaper med respekt seg selv er OCZ på plass i Taiwan i anledning Computex 2014. Vi dro innom suiten deres for å hilse på, og fikk samtidig vite at selskapet er i løpet av de neste månedene kommer til å slippe en helt ny SSD – OCZ Vector 180.

Vector 180 kommer til å slippes til markedet i løpet av de nærmeste månedene, og under panseret sitter en videreutvikling av selskapets knallgode Indilinx Barefoot 3-kontroller med betegnelsen M00.

Greie spesifikasjoner

OCZ Vector 180.
OCZ Vector 180.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Spesifikasjonene blir hårete nok – som seg hør og bør for en entusiast-SSD – og den nye Barefoot-kontrolleren skal klare å dytte inntil 550 MB data per sekund inn i det sistegenerasjons 19 nm Toshiba-minnet.

Hva gjelder antall operasjoner per sekund er de foreløpige spesifikasjonene oppgitt til 100 000 IOPS, og ettersom OCZ pleier å legge seg ganske tett opp til spesifikasjonene de oppgir når vi tester dem lover jo det svært godt. Til slutt skal kapasiteten nevnes; for OCZ planlegger å komme ut med en variant av Vector 180 på hele 960 GB.

En av de mest spennende egenskapene ved denne nye SSD-en er likevel ikke å se i spesifikasjonstabeller. Montert på kretskortet inni enheten står det nemlig seks små signalrøde klumper – kondensatorer som holder nok strøm innabords til å sikre at du ikke mister data ved strømbrudd.

Spesiell funksjonalitet

Innmaten på OCZ Vector 180.
Innmaten på OCZ Vector 180.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det er Joos van Leeuwen, markedssjef for OCZ i Europa, som tar oss imot i Taipei, og som viser oss kretskortet som vil sitte på innsiden av Vector 180. Enheten vil bli oppfølgeren til dagens entusiastmodell fra selskapet, og markedssjefen forteller at OCZ har gode grunner til at de har plassert disse kondensatorene i SSD-en.

– Det vi har sett er at mange har kjøpt Vector 150 til små servere, som for eksempel NAS-er, hjemmeservere og slikt; bruksområder som grenser over til proffmarkedet. Derfor valgte vi å putte kondensatorer inn i Vector 180, slik at alle data som ligger i enhetens hurtigminne kan bli skrevet til hovedminnet i tilfelle strømbrudd, forteller van Leeuwen.

Denne typen funksjonalitet kjenner vi best fra bedriftsmarkedet, men ettersom hjemmebrukere stadig stiller strengere krav til elektronikken sin – blant annet altså ved at NAS-er blir mer utbredt – må også produkter laget for privatpersoner kunne levere bedre.

Hvorvidt OCZ Vector 180 leverer god ytelse også skal vi finne ut av når vi mottar et eksemplar til test, noe vi antar skjer i løpet av de neste månedene. Prisen er foreløpig ikke kjent, men sett opp et prisvarsel så sender vi deg en e-post når den er klar.

OCZ viser seg forresten å levere meget sterke resultater i lange testrunder:
Vi puttet flere SSD-er gjennom et intensivt 12-timers testløp »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen