Feature
Josef Filtvedt og Sverre Sørensen i Dynatec hevder selskapets nye metode for silisiumproduksjon kan bety langt lavere batterivekt i elbiler. (Bilde: Dynatec)

Ny, norskutviklet metode for silisiumproduksjon kan gi batterier med dobbel levetid

– Dagens metode for silisiumutvinning er fra 60-tallet.

Silisium.
Silisium. Foto: Dynatec

Tek.no/Askim: Hele elektronikkrevolusjonen vi har sett etter krigen er takket være grunnstoffet silisium, og silisium for bruk i elektronikk har blitt fremstilt på mer eller mindre samme måte siden 60-tallet. Nå har Askim-selskapet Dynatec funnet opp en ny metode for å utvinne det ekstremt anvendelige materialet. Ifølge selskapet vil metoden ikke bare kunne revolusjonere produksjonen av solcellepaneler – men også gjøre det mulig å lage langt mer effektive batterier enn det vi har i dag. 

Vi tok turen til Dynatecs lokaler i Askim for å finne ut mer.

Silisium utgjør rundt 27,7 prosent av jordskorpen, og er nest etter oksygen det grunnstoffet det finnes mest av på jorden. I naturen finnes silisium ikke i fri tilstand, men i blant annet sand, kvarts og bergkrystall, samt i planter og dyr. Silisium er en såkalt halvleder – et materiale som leder strøm dårligere enn metaller, men bedre enn isolatorer – og brukes i stort sett alt som kan tenkes av elektroniske komponenter.  Silisium som skal brukes i elektronikk må være det man gjerne kaller «superrent» eller «høyrent» – det vil si at det inneholder minimalt med forurensninger. For en mikroprosessor kan det kun være ett fremmed atom per 100 millioner, altså en renhet på 99,999999 prosent!

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (6)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen