Ny Nikon er like kjapp som toppmodellen
(Bilde: Nikon/Shutterstock/avarand)

Ny Nikon er like kjapp som toppmodellen

Men nå er det betydelig rimeligere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I mars offentliggjorde Nikon det nye speilløsflaggskipet Nikon 1 V3, men de ligger ikke på latsiden av den grunn.

Nå får 1 V3 følge av en fersk lillebror, nemlig Nikon 1 J4. 1 J4 tar sikte på å være et speilløst alternativ for de som ønsker bedre bildekvalitet enn et gjennomsnittlig kompaktkamera kan gi, men som fremdeles vil ha et kamera som er enkelt å håndtere. 

Arvegods

Foto: Nikon

Hvis vi et øyeblikk ser bort fra utsiden og heller kikker inn i de to kameraene vil vi finne en del likheter. Blant annet deler kameraene den samme 18,4-megapiksels og 1 tommer store CMOS-bildebrikka uten optisk lavpassfilter. Denne gir ISO-verdier mellom 160 til 12 800.

1 J4 og 1 V3 deler også bildeprosessor, EXPEED 4A. Denne har to prosessorer, hvor den ene håndterer skrivehastigheten til minnekortet mens den andre sørger for bildebehandlingen.

Dermed kan også 1 J4 skilte med samme kjappe stil som 1 V3: 20 bilder i sekundet ved kontinuerlig autofokus og 60 bilder i sekundet med låst fokus. Vel å merke går bufferen full etter 40 bilder, slik at du «bare» får 40 bilder i sekundet i praksis.

Autofokussystemet i 1 J4 er også identisk med 1 V3s:  en kombinasjon av kontrast- og fasedetekterende autofokus, hvor 105 av totalt 171 fokuspunkter er fasesøkende. 

Enklere betjening

Om vi fokuserer på utsiden, er det derimot noen helt åpenbare forskjeller mellom de to speilløse systemkameraene, som også har innvirkning på bruken av kameraene.

Der hvor 1 V3 sikter seg inn mot entusiastmarkedet, med avanserte kontrollmuligheter, ekstern blits og ekstern elektronisk søker, er 1 J4 en enklere modell, både i bruk og betjening. Rent fysisk er kamerahuset noe mindre enn 1 V3, og preges av langt færre knapper.

1 J4 har heller ingen blitssko, og dermed ingen mulighet for ekstern blits eller søker.

Ren design.
Ren design.Foto: Nikon

Videospesifikasjoner

Baksiden er preget av en tre tommer stor berøringssensitiv skjerm.
Baksiden er preget av en tre tommer stor berøringssensitiv skjerm.Foto: Nikon

I likhet med 1 V3 tilbyr 1 J4 videoopptak i Full HD (1920x1080 piksler) ved henholdsvis 60 eller 30 FPS, i tillegg til mindre formater. Du kan også ta 12 sekunders «sakte film», med 120 bilder i sekundet.

Underveis i filmingen kan du ta stillbilder ved å trykke inn utløseren, eller benytte det Nikon har kalt «Automatisk fotoopptak», hvor kameraet selv regner seg frem til når forholdene er optimale for å ta stillbilder.

Pris og tilgjengelighet

Nikon 1 J4 slippes løs i butikkene i juni. Da vil kameraet være tilgjengelig i henholdsvis sort, hvit, sølv eller oransje. For huset alene vil veiledende pris ligge på 4600 kroner, mens det i kit med den nye 1 Nikkor VR 10-30mm f/3.5-5,6 PD-ZOOM vil ligge på 5500. Et dobbelt zoom-kit vil også være tilgjengelig, med nevnte 10-30mm og en 30-110 mm for drøye 7000 kroner.

I tillegg til kitene vil det også lanseres et eget undervannshus til 1 J4 som vil være vanntett ned til 45 meter og en undervannsblits som vil passe både 1 J4 og Nikon 1 AW1.

Skal du kjøpe nytt kamerautstyr? 
Slik gjør du det beste kjøpet»

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen