Ny neglelakk oppdager voldtektsdop
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Ny neglelakk oppdager voldtektsdop

Men vil et slikt produkt legge mer ansvar over på kvinnene?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Rusmidlene GHB og Rohypnol (Flunitrazepam) er kjent som «voldtektsdop». Dette er årsaken til at du alltid må passe godt på drinken din når du er ute på byen. Flere steder i verden er problemet så stort at utestedene serverer drinkene med plastlokk og sugerør.

Nå har fire avgangsstudenter fra North Carolina State University utviklet en neglelakk som klarer å oppdage disse to stoffene i drinken, melder Geek.com.

Dypp neglen i drinken

Undercover Colors oppdager GHB og Rohypnol.
Undercover Colors oppdager GHB og Rohypnol.

Alt du trenger å gjøre er å dyppe fingeren i drinken. Hvis den er tilsatt GHB eller Rohypnol, vil neglelakken skifte farge. Dette gjør det kjapt og enkelt å sjekke om drinken er tilsatt et av de farlige stoffene.

«I USA blir 18 prosent av kvinnene utsatt for seksuelle overgrep i løpet av livet. Det er nesten en av fem kvinner i landet vårt. Vi vet kanskje ikke hvem de er, men disse kvinnene er ikke uten ansikt. De er våre døtre, de er våre kjærester, og de er våre venner», skriver de fire utviklerne på sin Facebook-side.

«Med denne neglelakken og andre lignende produkter, håper vi å kunne gjøre potensielle overgripere redde for å putte noe i drinken til en kvinne, fordi det nå er en sjanse for å bli tatt. Vi ønsker å flytte frykten fra ofrene og over til overgriperne», skriver de videre.

Utviklerne har en prototype klar, og samler nå inn penger på sin egen nettside for å klare å lansere produktet på markedet. 

– Kan legge ansvar over på kvinnen

Oppdatert:

Ikke alle er like fornøyd med at produkter som Undercover Colors får så mye oppmerksomhet, skriver db.no. Selv om intensjonen er god, kan det være med på å legge ansvar over på kvinnene som blir utsatt for overgrep, og ikke overgriperne.

Rebecca Nagle fra aktivistgruppen FORCE: Upsetting Rape Culture, er en av de som reagerer.

– Som kvinne blir jeg fortalt at jeg ikke skal gå på byen, passe på drinken min og ta alle slags forbehold. På den måten er voldtekt med på å kontrollere meg døgnet rundt, ikke bare ved et overgrep, fordi det begrenser måten jeg opptrer på. Løsninger som dette bidrar til det samme. Jeg ønsker da faen ikke å være nødt til å teste drinken min hver gang jeg er på en bar! Det er ikke en slik verden jeg vil leve i, sier Nagle til Thinkprogress.org.

I samme artikkel er det flere som tar til orde for noe lignende. I tidligere saker har for eksempel voldtektsofre blitt anklaget for å ha gått «lettkledd» på byen, blitt like fulle som menn, eller at de har gått alene – og at dette blir brukt til å flytte noe av ansvaret vekk fra overgriperen.

I India jobbes det med en litt mer direkte tilnærming: 
Se undertøyet som skal gi gjerningsmennene støt »

 (Kilde: Geekdb.noThinkprogress.org)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen