«Peeple» lar deg anmelde mennesker på samme måte som med restauranter.
«Peeple» lar deg anmelde mennesker på samme måte som med restauranter. (Bilde: Peeple)

- Som Yelp, men for mennesker

«Peeple» lar deg anmelde venner og bekjente.

Én ting som er sikkert er at mobil- og Internettbrukere gjerne liker å spre meningene sine om saker og ting, og nå får disse menneskene enda flere muligheter til å gjøre nettopp det. Avisen Washington Post melder om en app som lar mobilbrukere gi karakterer til personer.

Appen heter «Peeple» og beskrives som en slags Yelp-tjeneste for mennesker. Den er fremdeles under utvikling, men i forrige uke ble den møtt med enorm skepsis da den ble vist frem for en amerikansk presse. Nå har de måttet endre hvordan appen skal fungere, før den engang er lansert. 

Hvem som helst kan legges inn

Peeple lar brukerne gi andre mennesker fra én til fem stjerner, samt kommentarer, og gjør det altså mulig for alle andre brukere å sjekke en persons «rangering», litt på samme måte som man gjør med for eksempel restauranter på Internett.

I utgangspunktet skulle man kunne gi både negative og positive anmeldelser.
I utgangspunktet skulle man kunne gi både negative og positive anmeldelser.

Appen skulle i utgangspunktet la hvem som helst gi karakterer, og hvem som helst kunne også bli lagt inn i tjenesten av andre, uten mulighet til å få fjernet navnet sitt fra tjenesten etter at det først er lagt inn. Man kunne heller ikke slette anmeldelser eller kommentarer om seg selv. Nå har dette blitt endret, slik at man i praksis kan slette alle negative anmeldelser av seg selv, og bare vise de positive. 

Utviklerne har også lagt inn drøssevis av restriksjoner for å hindre at tjenesten blir brukt som en ren «mobbeplass» eller på andre måter misbrukt.

Må bekrefte at man kjenner personen

Blant annet må man benytte sitt virkelige navn når man bruker tjenesten, være minst 21 år gammel og ha en Facebook-konto. I tillegg må du bekrefte at du har en tilknytning til personen du gir karakter til, enten av personlig, profesjonell eller romantisk art.

For å bekrefte at du kjenner personen må du være i besittelse av vedkommendes mobilnummer. En annen sikkerhetsmekanisme er at negative anmeldelser først vil bli plassert i en privat innboks hos den som anmeldelsen gjelder. Anmeldelsen vil ikke bli publisert med mindre du trykker på "publisér"-knappen selv. 

Her er app-gründerne Nicole McCullough og Julia Cordray.
Her er app-gründerne Nicole McCullough og Julia Cordray.

Positive anmeldelser vil imidlertid bli publisert med én gang. Appen er ennå i betafasen, og mer informasjon finner du på hjemmesiden.

En av skaperne av Peeple, Julia Cordray, ble i forrige uke nedrent av sinte kommenterer fra hele verden, som mente Peeple oppfordret til mobbing. De negative kommentarene ble så overveldende at Cordray måtte spørre om hjelp for å fjerne dem fra Facebook-siden hennes. 

Under kan du se en video fra utviklernes YouTube-kanal, før lanseringsdramaet begynte:

Er du på utkikk etter nye apper? Her er våre seneste anbefalinger »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen