Vil løfte turister 30 km opp i luften
Teknofil
(Bilde: Priestmangoode)

Vil løfte turister 30 km opp i luften

Ikke akkurat en vanlig charter-tur.

Se for deg en framtid hvor du ikke bare kan bestille billetter til en chartertur til Syden, men også en tur som går rett opp i luften - helt opp til de øverste lagene av Jordens atmosfære, hvor himmelen er svart og du kan se kurvaturen av kloden under deg. 

Om noen år kan det faktisk bli en realitet. Selskapet World View jobber nemlig med å lage en helt spesiell luftballong som kan løfte seks turister 30 kilometer over bakken. Dette er høyt nok for at himmelen ikke lenger er blå, og du kan se hvordan Jorden buer seg ved horistonten. 

Luksustur til atmosfæren

Foto: Priestmangoode

Luftballong-turen skal være et skikkelig luksusprodukt, og designprosessen blir nå oversett av det britiske selskapet Priestmangoode, som står bak luksusdesignet til selskaper som Thai Airways og Malaysia Airways. 

De ser for seg en diger, lekker boks med fire store vinduer som passasjerene kan se ut av. To turister ved hvert vindu, samt to piloter som holder styringa ved det fjerde vinduet. Luftballongen vil også utstyres med et lite toalett og en bar, noe som kan komme godt med på dem fem timer lange reisen rett opp i lufta. 

Det vil ta rundt halvannen time for luftballongen å komme 30 kilometer opp i luften. Der vil ballongen kunne henge i et par timer, mens turistene kan måpe over den utrolige utsikten. Etter det vil ballongen slippes sakte og sikkert ned på bakken igjen. 

World View-ballongen er fortsatt bare i planleggingsfasen, og ikke engang interiørdesignet er ferdigstilt. De håper imidlertid på å være klare til å sende turister opp i lufta om fire år. De vil ikke si noe om priser ennå, men det blir nok neppe en billig tur. 

Foto: Priestmangoode

Ikke verdensrommet, men nesten

Selv om 30 kilometer rett opp i lufta kanskje høres høyt ut, er det fortsatt teknisk sett ikke verdensrommet. Dit kommer du ikke før rundt 100 kilometer over jordoverflaten, og ville vært umulig for en luftballong å nå.

For å komme dit trenger du et romskip, noe selskaper som Virgin og Spacex allerede er i ferd med å lage. Begge selskapene jobber med hvert sitt turistprogram, som vil deg hele 110 kilometer opp i lufta.

Problemet er imidlertid at billettene som er solgt så langt har kostet godt over én millioner kroner per stykk. Luftballong-opplevelsen til World View blir trolig en del billigere enn dette.

Du kan faktisk se direktevideo fra verdensrommet nå: 
Romstasjonen ISS viser deg kloden fra fire webkameraer »

(Kilde: Wired)

(Bilde: Priestmangoode)
(Bilde: Priestmangoode)
(Bilde: Priestmangoode)
(Bilde: Priestmangoode)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen