Ny lov åpner for å omgå opphavsmenn
(Bilde: Bilde 8526910 og 16896896, iStockphoto)

Ny lov åpner for å omgå opphavsmenn

Britiske fotografer rasende.

En ny britisk lov åpner for at åndsverk uten kjent opphav skal kunne benyttes fritt av kommersielle aktører. Betingelsen er at man skal gjøre et «grundig søk» etter personen som står bak åndsverket, men kritikere mener dette er altfor vagt, melder BBC.

– Loven vil åpne for en utstrakt kommersiell utnyttelse av uidentifiserte verk – brukeren behøver bare å gjøre et «grundig søk». Men siden dette trolig vil være resultatløst, kan de bare drive på ustraffet, kommenterer journalisten Andrew Orlowski.

– Unødvendige sperringer

Selv om loven er teknologinøytral, er det først og fremst fotografer som har latt seg provosere til nå. Grunnen er at bilder raskt og enkelt spres på Internett, og når de blir lastet opp et sted, blir ofte identifiserende informasjon i filene strippet vekk.

Den britiske regjeringen, som står bak loven, mener imidlertid dette ikke er noe problem. En talskvinne for det britiske handels-, innovasjons- og kunnskapsdepartementet uttaler til BBC at loven ikke vil oppheve opphavsretten, men heller gjøre lisensbruk mer effektivt.

– Lovverkets mål er å oppheve unødvendige sperringer for legitim bruk av verk, og samtidig ivareta rettighetsholdernes interesser. Den fjerner ikke opphavsretten for fotografier og andre åndsverk, og åpner ikke for bruk uten betaling eller lov, sier hun.

– De har konfiskert din eiendom

Interessegruppen Stop43 sier seg sterkt uenige i dette synspunktet, og på gruppens nettside blir besøkende i skrivende stund møtt av et nedslående banner på første side. På denne uttrykker de sin frustrasjon i klarspråk.

– Myndighetene har konfiskert din eiendom. Opphavsrett: Du tapte. Tror du at du eier dine egne bilder? Ikke mye lengre! Den nye loven vil la hvem som helst utnytte dine fotografier uten din kjennskap, tillatelse eller betaling, skriver gruppen.

Enn så lenge kan imidlertid både fotografer, musikere, skribenter og filmskapere puste rolig. Lovverket som nå er vedtatt er fortsatt ikke fullstendig formalisert, og de juridiske instrumentene vil implementeres på et senere tidspunkt.

Også i Norge jobbes det iherdig med lover om åndsverk:
Nylig ble den nye piratjegerloven vedtatt på Stortinget »

(Kilder: BBC via NRK, Stop43)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen