«MobileFusion» lar deg 3D-skanne med vanlige mobiler i høy kvalitet.
«MobileFusion» lar deg 3D-skanne med vanlige mobiler i høy kvalitet. (Bilde: Microsoft)

Ny løsning lar deg bruke en helt vanlig mobil som 3D-skanner

Microsoft med nytt fremstøt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Microsofts blogg kan man nå lese at selskapet har utviklet en ny, fiffig løsning som lar deg bruke mobiltelefoner som 3D-skannere. Konseptet har fått navnet «MobileFusion».

Teknologien setter deg i stand til å lage tredimensjonale bilder av objekter i sanntid og med høy kvalitet – og det med helt vanlige mobiltelefoner uten spesiell maskinvare. Løsningen krever heller ingen Internett-forbindelse.

Avansert algoritme

MobileFusion-teknologien benytter seg altså kun av mobilens innebygde kamera og maskinvare og lager en komplett, tredimensjonal modell av et hvilket som helst objekt ved at brukeren beveger kameraet rundt objektet.

Slik ser en ferdig 3D-modell ut.
Slik ser en ferdig 3D-modell ut. Foto: Microsoft

Naturlig nok kreves det at man filmer fra alle kanter, og objektet «bygges» i sanntid mens du kartlegger objektet med mobilkameraet, slik at du kontinuerlig kan holde øye med kvalitetet på 3D-skanningen og hvilke detaljer som eventuelt mangler.

I veldig korte trekk fungerer teknologien ifølge forskerne ved å bygge opp en tredimensjonal modell gjennom å «stereo-matche» bilder på omtrent samme måte som det menneskelige øyet. Selve vitenskapen bak algoritmen er imidlertid ganske komplisert og grundig beskrevet i et eget forskningsdokument.

Vil trolig bli bredt tilgjengelig

Microsoft-forskerne som har utviklet konseptet sier at teknologien har høy nok presisjon til at man blant annet kan bruke skanningen til modeller for 3D-skriving og til «utvidet virkelighet»-anvendelser. Selskapet foreslår også produktfotografering som et mulig bruksområde for folk som selger gjenstander på Internett.

Enn så lenge eksisterer MobileFusion kun som et prototyp-konsept, men Microsoft jobber med å få systemet til å fungere på både Android-, iOS- og sin egen Windows Phone-plattform. Målet er å gjøre teknologien bredt tilgjengelig, men noe tidshorisont foreligger ennå ikke.

Mer informasjon finner du på Microsoft-bloggen, og se også video under for en demonstrasjon.

Er du på utgikk etter gode mobilapper? Her er våre ferskeste anbefalinger »

(Via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen