Illustrasjonsbilde. (Bilde: Igor Zh./Shutterstock.com)

Ny lagringsløsning gir ekstrem kapasitet

Forskere har eksperimentert med superrask laser og glass.

Forskere har begynt å se på nye måter å utnytte lys på for å forbedre datateknologien, noe de lysdrevne transistorene vi nylig skrev om er et eksempel på.

Nå har en gruppe forskere ved Universitetet i Southhampton og Eindhovens Teknologiske Universitet fremstilt en noe unik, laserbasert lagrings- og lesningsløsning. I tillegg til å gi en vanvittig kapasitet også har løsningen svært lang levetid. Dette melder Extremetech.

Brukte superrask laser

Den nye løsningen gikk ut på å bruke glass som selve mediet, nærmere bestemt små, runde glasskiver som de skrev informasjon på ved hjelp av en særdeles rask laser, kalt femtosekundlaser.

Foto: Southhampton University

Denne laseren er i stand til å fyre av svært korte pulser på kun 280 femtoskunder. Ett femtosekund er det samme som én milliondel av ett milliarddels sekund, altså ubegripelig lite.

Ved å bruke denne laseren var forskerne i stand til å manipulere nanostrukturen i glasset slik at lyset ble polarisert på en spesiell måte. Dette gjorde at glasset fikk hele fem overflater, eller «dimensjoner» å lagre informasjonen på. De tekniske detaljene til den litt mystiske prosessen kan du finne her.

360 terabyte på én skive

Teknikken gir en langt høyere informasjonstetthet enn tradisjonelle medier som DVD-er og lignende. Forskerne mener faktisk det er realistisk å lagre solide 360 terabyte på én slik femdimensjonal glasskive, noe som potensielt gjør løsningen revolusjonerende.

I tillegg til dette er skivene også vanvittig hardføre. Ved siden av å være stabile i temperaturer helt opp til 1000 grader celcius, ser de innbrente informasjonsenhetene heller ikke ut til å svekkes over tid. Oppfinnerne gikk så langt som til å si at dette nye lagringsmediet vil kunne overleve menneskeheten selv, en rimelig dristig påstand.

Forskerne skal nå være i gang med å lete etter partnere som er interessert i å kommersialisere teknologien, men det er uvisst hvor langt man har kommet i dette arbeidet.

Andre forskere har nå bevist at PC-er kan drives av lys: 
Ved MIT har man nemlig laget lysdrevne supertransistorer »

(Kilder: Extremetech, Techspot)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen