Ny håndprotese lar ham  føle  igjen
Teknofil
(Bilde: EPFL)

Ny håndprotese lar ham føle igjen

Kobles til nerver i armen.

Vi tar stadig nye skritt inn i framtidens høyteknologiske verden. Nå er håndproteser på vei til å bli så avanserte at de kan kobles direkte til nervesystemet, og lar bæreren kjenne det han tar på. 

– Fantastisk

Dansken Dennis Sørensen er den første pasienten som har fått prøve den nyutviklede protesen, og har bare positive ting å si om prosjektet. 

— Det var fantastisk. Det var utrolig å endelig kunne kjenne noe igjen etter så mange år, forteller han. 

Forskningsprosjektet er et internasjonalt samarbeid mellom det sveitsiske teknologiinstituttet EPFL og italianske SSSA, som driver med robotteknologi.

Prosjektet heter Lifehand 2, en oppfølger til et lignende prosjekt kalt Lifehand, og har i forskernes øyne vært en suksess. Etter å ha brukt protesen i én måned kunne Sørensen kjenne forskjellen på tre ulike former nesten 90 prosent av gangene, og forskjellen på hardheten til tre objekter 79 prosent av gangene. 

Koblet til nerver i armen

Protesen styres via musklene i armen til bæreren, som også er koblet direkte til nerver i armen hans. Selv om nervene ikke hadde vært i bruk på flere år, klarte de å bruke signalene fra protesen til å sende elektriske signaler nervene kunne tolke. 

Foreløpig er det kun Sørensen som har fått teste den avanserte protesen, men forskerne har allerede planlagt neste steg i prosjektet. Snart vil de la to eller tre pasienter ha på seg protesene på fulltid, og se hvordan de klarer seg. 

Framtiden begynner virkelig å nærme seg med stormskritt:
Møt mannen som har et videokamera som øye »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen