Dette er protypen på den nye hydrogendronen.
Dette er protypen på den nye hydrogendronen. (Bilde: Intelligent Energy)

Ny drivstoffløsning kan gi dronene mange timers flytid

Snart kan det kanskje bli slutt på kameradroner som bare kan holde seg i luften en halvtime.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Droneteknologien er såvisst i en rivende utvikling, men samtidig med at kameradronene blir stadig bedre til å ta gode videoer og bilder er et av de store problemene fremdeles den begrensede flytiden. En ny, spenstig drivstoffløsning kan nå kanskje gjøre dette til en saga blott.

I en pressemelding har nemlig energiselskapet Intelligent Energy dratt sløret av en hydrogen-drivstoffcelle som i kombinasjon med et batteri skal holde droner i luften i timevis av gangen.

Skal snart vises frem

Hydrogenteknologien er som kjent ikke noe nytt, og brukes blant annet i biler, men nyheten i dette tilfellet er altså at man har laget en hydrogen-drivstoffcelle designet spesifikt for droner og med ekstra lav vekt.

Hydrogenløsningen har flere fordeler, inkludert miljømessige.
Hydrogenløsningen har flere fordeler, inkludert miljømessige. Foto: Intelligent Energy

En prototype-drone med den nye drivstoffløsningen skal vises frem på CES-messen i januar neste år. Alle de tekniske detaljene foreligger altså ikke ennå, men ifølge Intelligent Energy vil løsningen gi opptil flere timer med flytid, mot de rundt 20-30 minuttene som er vanlig på konvensjonelle droner.

Den andre store fordelen med teknologien er at man slipper den brysomme og tidkrevende oppladingen mellom øktene. Ifølge produsenten kan en opplading gjøres unna på bare et par minutter, der det gjerne tar én eller to timer å lade en vanlig drone.

Velegnet til kameradroner

Løsningen skal også by på lave vibrasjoner og høy stabilitet, noe som visstnok har blitt bekreftet under prøveflyvningene som Intelligent Energy har foretatt det siste året. Denne egenskapen gjør altså teknologien velegnet til fotografering og videoopptak, men den lange flytiden gjør den ikke minst egnet til for eksempel pakke-levering, som blant annet Amazon jobber med.

Selskapet tror løsningen har potensiale til å intet mindre enn revolusjonere droneteknologien. De har både utviklet en prototype som kun drives av hydrogen-drivstoffcelle, og en som drives av en hybridløsning. Det er tilsynelatende kun sistnevnte som skal vises frem på CES-messen, og da vil vi altså trolig få vite langt mer om teknologien.

Snart kan droner levere pakker rett på døra: Slik ser Amazons nye pakkedrone ut »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen