Ny dings sjekker hva maten inneholder
Teknofil
(Bilde: Consumer Physics)

Ny dings sjekker hva maten inneholder

«Osten du spiser inneholder seks gram fett.»

Med over en måned igjen på Kickstarter har det israelske selskapet Consumer Physics fått inn snart 1,2 millioner dollar. Målet deres var «bare» 200 000 dollar.

Produktet de ønsker å utvikle er en molekylsensor med et lite «spektrometer» som kan brukes til å sjekke den molekylære oppbygningen av for eksempel mat, planter, medisiner, tøystoff, kremer, smykkesteiner og mye mer. 

SCiO, som de kaller dingsen, skal til forskjell fra eksisterende molekylsensorprodukter få plass i lommen din. Dette tror utviklerne vil gjøre produktet mer interessant for vanlige forbrukere, og ikke bare forskere og spesielt interesserte.

Skal kunne sjekke om frukten er moden

Foto: Consumer Physics

Nettstedet Tech Crunch skriver at Consumer Physics presenterte sin SCiO-scanner på Disrupt-konferansen i New York denne uken. Der demonstrerte de at den fungerte til å gjenkjenne enkle ting som epler, tomater og ost. Ved å sende informasjonen som scannes videre til en app, fikk du se blant annet hvor mange kalorier frukten inneholdt, eller sukkerinnholdet.

Imidlertid lover utviklerne i sin Kickstarter-pitch at SCiO vil være i stand til å sjekke om en matvare holder høy kvalitet, samt om frukt og grønnsaker er modne. Dette krever mer testing. 

– De overdriver litt

Ifølge en artikkel på Cnet News blir det samtidig oppfordret til å møte denne typen produkter med en viss skepsis. Mange lover nemlig mye når de skal samle inn penger via tjenester som Kickstarter.

Det finnes produkter med molekylsensorer på markedet i dag, men disse er angivelig på størrelse med en bærbar PC – eller større – og koster titusenvis av kroner.

Foto: Consumer Physics

Dr.Oliver Jones underviser i analytisk kjemi ved RMIT University i Melbourne, og han hevder at selskapet bak SCiO kan ha tatt seg vann over hodet her:

– Det ser ganske interessant ut, basert på informasjonen fra nettsiden, men jeg tror de overdriver mulighetene litt i markedsføringen sin, sier han til Cnet News.

– I dette tilfellet tror jeg sensitiviteten har gått på bekostning av størrelsen, noe som er årsaken til at også all dataanalyse går via Internett-serverne deres – og så videre til telefonen din. Det spektrumet som instrumentet klarer å generere er ikke spesielt detaljert, og derfor får du heller ikke så detaljerte opplysninger tilbake, sier Dr. Jones.

Han konkluderer med at dette overhodet ikke er snakk om svindel, men snarere at det neppe er noe vitenskapelig gjennombrudd heller. Han antyder at SCiO først og fremst vil kunne brukes til svært enkle, hverdagslige analyser, men at for eksempel forskere ikke kommer til å kaste seg over produktet. Se flere av Dr. Jones' uttalelser hos Cnet News

Prisen på SCiO via Kickstarter er 877 kroner (149 dollar). Hvis alt går etter planen, får du dingsen i desember hvis du bestiller nå.

 

Mini-støt holdt testpersonene våkne mye lenger:
Kanskje elektrosjokk kan erstatte kaffe? »

 (Kilder: Tech CrunchKickstarterCnet News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen