IBMs nye brikke. Det orange er de tradisjonelle kobberbanene, de blå linjene er optiske ledere.
IBMs nye brikke. Det orange er de tradisjonelle kobberbanene, de blå linjene er optiske ledere. (Bilde: IBM)

Ny databrikke er tusen ganger raskere

IBM har gjort et gjennombrudd med foto-elektriske brikker.

For første gang har man klart å lage en halvleder som består av både elektriske og optiske komponenter, produsert med tradisjonelt utstyr.

Det er IBM som står for bragden, som gjør at de nye avanserte halvlederne kan bli produsert til en brøkdel av prisen av det de koster i dag

Produksjonsgjennombrudd

Med stadig krympende produksjonsteknikker for å øke ytelse og senke kostnader, har man truffet veggen. Med dagens teknologier er det rett og slett ikke mulig å gå stort lengre enn man har gjort i dag.

Mange teknologier har trådd frem som løsninger, blant annet nanorør og grafén. De to teknologiene er lovende, men de har begge innebåret helt nye måter å produsere brikkene på, noe som betyr massive kostnader.

De nye brikkene til IBM kan produseres med dagens produksjonsutstyr, noe som ikke har vært mulig tidligere. Faktisk tar den i bruk det samme utstyret som ble brukt den gangen PlayStation 3 ble lansert, noder med 90 nm-produksjonsutstyr.

Det gjør at disse elektro-fotoniske brikkene kommersielt attraktive. Bare den delen av utviklingsprosessen har tatt IBM flere år.

Tusen ganger raskere

Det betyr at de elektriske og optiske bitene ikke må lages på hvert sitt samlebånd, for så å smøres sammen. Det er én produksjonslinje, og én produksjonsprosess for hele pakka.

Resultatet er brikker med tusen ganger bedre ytelse enn før. Hver brikke har optiske sendere og mottakere, som kan hver sende og motta data med en overføringshastighet på 25 Gbit/s. IBM har laget blokker med 50 enheter i seg, og kobler du to sammen har du en båndbredde på hele 1,2 terabit per sekund. Dagens teknologi kan bare stille med noen gigabit per sekund.

På markedet om noen år

De nye brikkene vil i første omgang bli rettet mot bruk i store datasentre, der båndbredden serverne i mellom er en stor flaskehals.

Med tiden skal man imidlertid ikke utelukke at de kan finne veien til forbrukermarkedet. IBM selv regner med å ha teknologien på markedet i løpet av et par år.

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen