Ny brikke skal gi bedre lyd

Ny brikke skal gi bedre lyd

Høyttalerne på mobilen din er kanskje små, nå blir de fem ganger så kraftige.

Slik fungerer lydbrikken.
Slik fungerer lydbrikken.

NXP har nå lansert lydbrikken TFA9887, som ifølge produsenten vil gi opptil fem ganger så kraftfull lyd i mobilens høyttalere. Ifølge Mobil.se er teknikken i brikken slik at lydnivået ligger akkurat under det høyttalerne maksimalt tåler, i tillegg til å tilpasse lyden til omgivelsene.

Videre registrerer chippen hvordan membranet i høyttaleren rører på seg, og kan dermed forsterke lyder med ulike frekvenser. NXP TFA9887 har dessuten en temperaturmåler som gjør at høyttaleren skal avgi best mulig lyd selv i varme omgivelser. I tillegg skal den etter sigende kompensere for mindre skader eller slitasje på mobilens høyttalere.

Tidligere har mikrohøyttalernes effektverdi vært begrenset til 0,5 Watt RMS. Med den nye chippen økes grensen til over 2,6 Watt RMS. Dette er altså cluet i den nye teknikken. Til nå har det for eksempel vært vanlig å blokkere ut bassfrekvenser fordi disse fort kan føre til skade på høyttalerne når du spiller musikken høyt.

Foruten smartmobiler vil brikken bli brukt i musikkspillere og nettbrett. Hvilke produsenter som kaster seg over NXP TFA9887 er foreløpig ikke kjent, men brikken er nå tilgjengelig for de som vil putte den i sine nye produkter.

TEST: Logitech Mini Boombox - minihøyttaler med trøkk

Irriterer du deg over dårlig lyd i mobilhøyttalerne? Kommenter i forumet!

(Kilder: Mobil.se, pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen