Nytt implantat kan få folk med lammelser til å gå
Teknofil
(Bilde: YouTube/montasje)

Nytt implantat kan få folk med lammelser til å gå

Banebrytende metode skal testes på mennesker i sommer.

For mennesker med lammelser i beina, må tanken på å en dag kunne gå igjen virke som en mirakuløs drøm. Nå viser det seg at det ikke nødvendigvis bare er en drøm, takket være stadige fremskritt innen forskning på ryggmargsimplantater.

Til sommeren skal Ecole polytechnique federale de Lausanne (EPFL) i Sveits forsøke en metode på mennesker som i fjor ga svært positive resultater på rotter, skriver Cnet. I disse forsøkene fikk rotter med fullstendige lammelser i bakbeina evnen til å gå igjen etter et par uker.

Slik fungerer implantatet på rotter.
Slik fungerer implantatet på rotter. Foto: EPFL

Klart til mennesketest i juni

Nå er implantatet, kalt e-Dura, tilpasset menneskelig bruk. Implantatet skal være nærmest identisk i utformingen som vevet på undersiden av senehinnen (dura mater) i hjernehinnen, som det er ment å erstatte. Implantatet gir kroppen en kombinasjon av elektriske- og kjemiske impulser, som – litt enkelt forklart – gjenoppretter koblingen mellom hjernen og ryggmargen.

En stor fordel med det nye implantatet er at det er så tøyelig. Dette betyr at sjansen for betennelser, eller at kroppen avviser det, minker betraktelig. Etter to måneders bruk hos rotter, kunne forskerne ikke se noen tegn til slitasje på implantatet. Forhåpentligvis vil det samme gjelde for mennesker.

– Vårt e-Dura-implantat kan sitte lenge i ryggmargen eller i hjernebarken, nettopp fordi den har de samme mekaniske egenskapene som seneninnen har selv, sier forsker Stéphanie Lacour fra EPFL i en pressemelding.

– Dette åpner opp for nye terapeutiske muligheter for pasienter som er rammet av nevrologiske traumer- eller lidelser, særlig de som har blitt lamme som følge av en ryggmargskade, sier hun videre.

Her ser du Lacour forklare med egne ord hvordan implantatet fungerer:

Tester av e-Dura på mennesker skal etter planen starte allerede juni i år, ved Universitetssykehuset i Lausanne. 

Les mer om forskningen som ligger til grunn i denne studien.

En annen spennende nyvinnging:
Leger har 3D-printet en menisk som gror på plass i kneet »

 (Kilder: YouTube, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen