Nvidias hovedkvarter i Santa Clara, med et GTX 560-kort flygende forbi. Bakgrunnsbilde: Nvidia

Nvidias nye skjermkort kommer i år

Nvidia lover at Kepler skal komme før året er omme.

Forrige måned gikk ryktene om at Nvidias nyeste skjermkort ville bli utsatt til 2012. Nå annonserer Nvidia at de vil begynne å sende ut skjermkortene før 2011 er omme, akkurat som først planlagt.

Første 28 nm-skjermkortet

Skjermkortet er basert på 28 nm-teknologi, og regnes som oppfølgeren til GeForce GTX 580. Kepler er ifølge Nvidia tre ganger så effektiv som forgjengeren, og har en haug av forbedringer å vise frem.

Blant annet vil skjermkortet inkludere virtuell minneplass, noe som vil la CPU-en og GPU-en bruke et delt, virtuelt minne. I tillegg har Nvidia ønsket å øke muligheten for GPU-en å prosessere mer data på egen hånd, uten å involvere CPU-en, og Kepler vil være den første til å vise fram de nye forbedringene, skriver Xbit Labs.

Vil TSMC takle presset?

Selv om Nvidia nå sier at skjermkortene vil begynne å bli sendt ut i løpet av 2011, er mange skeptiske til om Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), fabrikken som lager selve kjernen, vil klare å holde følge med produksjonen, nå som de har byttet over til 28 nm-teknologien.

Det var nemlig problemet forrige gang skjermkortene gikk over til en lavere produksjonsteknikk, den gang 40 nm. Produksjonen ble utsatt da TSMC ikke klarte å produsere raskt og effektivt nok, og Nvidia måtte utsette lanseringen.

AMD blir ikke alene likevel

Nå som Nvidias Kepler kanskje kommer i 2011 likevel, blir ikke AMD alene på markedet, som vi først hadde regnet med. Deres 28 nm-skjermkort har også en 2011-lansering planlagt, og uten forspranget mange trodde de skulle få, ser det ut til å bli en spennende kamp å følge.

Dette forutsetter selvfølgelig at alt går som det skal får både Nvidia og TSMC, noe man aldri vet helt sikkert før skjermkortene faktisk ligger i butikkhyllene. Vi følger spent med.

Oppdatert: Xbit-labs har fått tak i en representant fra Nvidia som motsier Nvidias tidligere utsagn. Nå kan det se ut som om produktene ikke blir tilgjengelig før tidlig 2012.

(Kilde: Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen