Med Tegra K1 vil Nvidia inn i både den bærbare PC-en og mobiltelefonen din. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Nvidias nye prosessor er bare måneder unna

Og den skal havne i fullverdige datamaskiner.

Hardware.no (Las Vegas): Med lanseringen av Tegra K1 under årets CES-messe viste Nvidia tydelig at de godt kan produsere andre ting enn skjermkort og skjermteknologi. Den nye Tegra-prosessoren er egentlig utviklet for mobilmarkedet, men nå kan selskapet fortelle Hardware.no at de tror grensene mellom PC-er og mobile enheter vil viskes ut.

– Det ser vi allerede. Blant annet er Splashtop veldig populært, og det lar folk fjernstyre PC-ene sine fra nettbrett eller mobil. At det blir mye mer konvergens her vises også på produktene som har blitt lansert nå på CES, forteller Sridhar Ramaswamy fra Nvidia.

Android og Windows i ett

Ett slikt produkt var det Intel som satte fokus på i Las Vegas. Under IFA-messen i fjor høst lanserte Asus en PC med både Windows 8 og Android installert, og på årets CES demonstrerte Intel-sjef Brian Krzanich en oppdatert variant som nærmest umiddelbart skifter mellom det mobile og stasjonære operativsystemet med et tastetrykk.

– At Intel nå velger å fokusere på dette, og dessuten vier mye tid til å snakke om Android og det store økosystemet dets, understreker hvor viktig dette operativsystemet har blitt. Det er også Android vi satser på for Tegra, sier Ramaswamy til Hardware.no.

Av den grunn vil han ikke sammenlikne Tegra K1 med AMDs nylanserte Kaveri-prosessor, til tross for at Nvidias nye mobilprosessor visstnok skal komme med både GeForce-skjermkortenes hjerte og Tesla-seriens sjel.

Ikke imponert av minimaskiner

Ramaswamy lot seg ikke imponere av størrelsen på denne PC-en fra AMD.
Ramaswamy lot seg ikke imponere av størrelsen på denne PC-en fra AMD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

For Nvidia er det nemlig ARM sin arkitektur som gjelder, og det er Intel Atom og AMDs kommende Mullins- og Beema-prosessorer som skal utfordres.

Ramaswamy sier han har sett de bittesmå AMD-maskinene med disse prosessorene på innsiden, men humrer bare når vi spør om han kanskje føler seg litt truet av at konkurrenten viser frem PC-er på størrelse med smarttelefoner.

– Da jeg så dem kom jeg til å tenke på Ion. Det lanserte vi for fem år siden, er det vel nå? Da hadde vi Intel Atom-prosessorer og Nvidia Ion-brikkesett, puttet inn i bittesmå innpakninger. Så dette er litt gammelt nytt, smiler han.

– Men det er greit å påpeke at Tegra K1 ikke bare kommer til å drive telefoner og nettbrett. Selv om vi bruker ARM og fokuserer på mobile enheter jobber partnerne våre også med bærbare PC-er og alt-i-ett-maskiner basert på Tegra K1, forteller Ramaswamy, og legger til at de første enhetene med prosessoren ombord kun er 3 - 4 måneder unna.

Når de kommer ut bør de virkelig gjøre grafikkjobben sin godt:
Nvidias nye Tegra-prosessor skal by på ellevill skjermkortytelse »

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen