Nvidia sikter mot superdatamaskiner

Kan disse erstattes av grafikkprosessorer?
Kan disse erstattes av grafikkprosessorer?

Nvidia har klare planer om å komme seg inn på markedet for superdatamaskiner. En av selskapets forskere spådde denne uken at selskapets prosessorer kommer til å bli brukt i flere av de beste superdatamaskinene bare innen få år.

Dagens superdatamaskiner bruker enten spesialprosessorer eller x86-industristandarden. IBM Power-arkitektur er også svært utbredt.

Den nyeste Blue Gene-maskinen yter omtrent 480 teraflops og  består av over 200 000 PowerPC-prosessorer. Til sammenlikning har de siste grafikkprosessorene en ytelse på 0,5 teraflop, noe som betyr at 1000 av disse i teorien kunne ha erstattet alle prosessorene i Blue Gene.

Selv om den teoretiske ytelsen er til stede er det fortsatt en lang vei å gå for både AMD/ATI og Nvidia før grafikkprosessorer kan erstatte dagens løsninger. En av de største utfordringene ligger i at selve programvaren må optimaliseres for parallell eksekvering.

Vi kan tenke oss at de fleste kommersielle superdatamaskinmiljøene ikke helt uten videre vil godta at GeForce eller Radeon plutselig danner grunnlaget for hele kalkulasjonsplattformen. Det vil nok også være en utfordring å få med de store leverandørene som IBM, HP, Sun, Bull, osv.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen