NVIDIA lanserer GeForce 6800

NVIDIAs etterlengtede NV40 har kommet i form av GeForce 6800 for å ta tilbake kronen over grafikkortene fra ATI, og Ultra-utgaven ser ut til å ha potensiale til å gjøre akkurat dét. Ifølge NVIDIAs egne dokumenter, er det først og fremst lysgjengivelse og billedkvalitet som de ønsker å fremheve med GeForce 6800. Kortene har støtte for dynamisk antialising, DirectX 9.0c og det får to shader-enheter i motsetning til én i den forrige GeForce FX-serien.

Så godt som samtlige anmeldelser på nettet i dag er unisone: NVIDIA GeForce 6800 er det beste grafikkortet noensinne, og at det yter en størrelsesorden bedre enn noen andre kort på markedet i dag. Men konkurransen fra ATI har enda ikke manifestert seg, så sammenligningsgrunnlaget er fortsatt noe tynt.

Men én ting ser ut til å være rimelig klart. GeForce 6800 Ultra setter nye standarder for hva som kan forventes av et grafikkort i toppsjiktet - og flytter én og annen grense. Fra nå av er det mulig å spille de siste, mest krevende spillene i 1600 x 1200 med 4x antialiasing og 16x anisotropisk filtrering, eller i svimlende 2048x1536 uten.

Ifølge tidligere spesifikasjoner som lakk ut, hadde mange fått høye forventninger til at GeForce 6800 skulle få 16 pipelines og 256-bits GDDR3-minne, men dette forbeholdes Ultra-versjonen. Den "vanlige" GeForce 6800 (non-ultra) får i følge spesifikasjonene fra NVIDIA bare 12 pipelines og DDR(1)-minne.

GeForce 6800-kortene får også "utvidede temperatur- og styringsfunksjoner", MPEG-dekoder og noe NVIDIA kaller en Windows Media Video 9-akselerator. ATI har lenge hatt optimaliseringer for tilbakespilling av video, så nå kommer NVIDIA i full fart bakfra med sterke videoegenskaper - i tillegg til å støtte HDTV-koding i maskinvare. Det er uklart om det bare er Ultra-versjonen, eller alle NV40-baserte kort som får dette.Leadtek sitt GeForce 6800-kort går som mange andre over to kortplasser
(Bilde: Digit-Life)

Det er verd å merke seg at det er én forskjell på kortene som er anmeldt på de fleste nettsteder i dag, og kortene som figurerer i NVIDIAs pressefotografier - og at forskjellen bokstavelig talt er nokså stor. Grafikkortene på testnettstedene er nemlig "dobbeldekkere", grafikkort som tar opp to kortplasser i kabinettet, mens NVIDIAs pressebilder viser kort som bare tar opp én plass. Vi har også sett at mange av NVIDIAs partnere opererer med andre kjøleløsninger enn NVIDIAs referansedesign, så det er en god idé å sjekke om kortet man eventuelt skal kjøpe går over én eller to plasser dersom dette er viktig.

GeForce 6800 Ultra er det eneste kortet der klokkehastighetene er annonsert på, og disse blir på 400/550 (1100) MHz. Ultra-kortet vil etter all sannsynlighet ta to kortplass i tillegg til å bruke to molex-kontakter. Non-Ultra-versjonen vil holde seg til en kortplass, og bruke én molex-kontakt men klokkehastighetene på dette kortet er enda ikke annonsert.

Prisene ser ut til å holde tritt med tidligere lekkasjer - på 399 dollar for non-ultra og 499 for Ultra-versjonen. Levering til butikker er satt til midten av mai, så det vil gå omtrent en måned før kortene dukker opp i Norge.

NVIDIAs lanseringspartnere for GeForce 6800 er Albatron, AOpen, ASUS, Chaintech, Gainward, Leadtek Research, MSI, Palit Microsystems, PNY Technologies, Prolink Computer, Shuttle og XFX Technologies. Alle disse vil antakelig annonsere GeForce 6800-kort i løpet av dagene som kommer.

Mer informasjon

 • [H]ard|OCP - Test/bakgrunn
 • FiringSquad - Test/bakgrunn.
 • HardwareAnalisys - Test/bakgrunn.
 • Tom's Hardware - Test/bakgrunn
 • ExtremeTexh - Test/bakgrunn
 • Bjorn3D - Oversikt over tester og bakgrunn
 • Anandtech - Test

 • Norges beste mobilabonnement

  Juni 2017

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Ice Mobil 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Telio Go 5 GB


  Jeg bruker mye data:

  Komplett Maxiflex 12 GB


  Jeg er superbruker:

  Komplett Megaflex 30 GB


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen