TEST: Nvidia Geforce GTX 580
Test

Nvidia Geforce GTX 580

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Crysis Warhead
@ E n t h u s i a s t , D X 1 0 , 0 x A A

Mot slutten av 2008 ble Crysis Warhead lansert, en spill som fort føyde seg inn i rekken som ett av de bedre førstepersons-spillene i året som fulgte. Warhead er en estetisk kraftpakke som ikke bare byr på vakker skog, behagelige hav, hissige koreanere og flyvende romvesner.

Det er mer ved det hele. Mystikken og måten man kan jobbe med miljøet bygget videre på Far Cry-arven, selv om man ikke har den samme muligheten til utforskning. Utviklerne har gitt maskinvaren din nok å tygge på, og det stilles krav til relativt kvass maskinvare for å få et godt grafisk bilde ut av spillet.

Selv med en ganske så lav minsteverdi ved den laveste oppløsning, holder kortet koken. Forskjellen mellom minsteverdien og den gjennomsnittlige frekvensen er god, og vi ser ingen store knekk i ytelsen.

Inn i sammenligningsgrafen hever kortet seg en god gang over forgjengeren, faktisk hele 10 FPS. Dette betyr videre at ett GTX 580-kort foreløpig også ligger et godt hakk under både HD 5970 og GTX 470 SLI.

Anno 1404 - Dawn of Discovery
D X 1 0 , 8 x A F , 4 x A A , H i g h

Personlig hadde jeg selv aldri møtt Anno-serien, ikke engang 1404 - Dawn of Discovery. RTS-spill er etter min mening fortsatt genialt, og utallige timer har gått med under titler som Age Of Empires og Red Alert, den dagen de titlene var aktuelle. Slike spill tar mye tid, og gud så moro det hadde vært om jeg nok en gang kunne ha satt meg ned å bygget opp og holde i live en hel sivilisasjon.

Anno grafiske bit bygger nå rundt DirectX 10, med mulighetene det trakk med seg. Det skal kunne kjøre spillet glatt og fint på lette maskinvare, men mulighetene for høy oppløsning og saftige instillinger er tilstede.

Ytelsesgrafen for Anno er så diagonalt rett som den kan bli. Ytelsen synker pent og fint, uten noen nevneverdige uroligheter eller ekstremt positive hendelser.

Dessverre har vi aldri fått noen form for oppsett som inneholder flere kjerner til å fungere med dette spillet, uten at vi har et klokt svar på hvorfor. GTX 580 rager derfor helt til topps, nok en gang med et stort gap ned til GTX 480, og deretter Radeon HD-kortene.

Far Cry 2
D X 1 0 , 4 x A A , U l t r a H i g h

Grafikken som møtte brukerne i det første Far Cry-spillet var ikke noe annet en overveldende. En vakker jungel som mer eller mindre var til fri disposisjon, perlehvite sandstrender og mye mer var nok til å fryde øyet både en og to ganger.

Far Cry 2 skuffer overhode ikke på de samme punktene, selv om AI-en til tider kan virke litt klossete. Det grafiske spekteret er bredt, og spillet byr på mye godt som skjermkortet ditt kan få tygge unna. Blant jakten på både patroner og medisin får du kjøre biler i høy fart, dukke unna eksplosjoner og kryssild.

I Far Cry 2 møter kortet på lite motstand ved de tre første testene, men det tar seg opp. Uansett, ytelsen synker sakte, og frekvensene holdes høyt oppe ved samtlige oppløsninger.

Sammenlignet med andre skjermkort ser vi nå, i motsetting til Crysis-testen, at GTX 580 faktisk passerer HD 5970 med en ganske så god margin. Videre merker vi oss at veien opp til HD 6870 CF ikke er spesielt lang, samtidig som GTX 480 fortsatt må tygge støv.

Tom Clancy's H.A.W.X
D X 1 0 , 4 x A A , M a k s

Så langt ut i testen har vi kjørt igjennom en rekke FPS-spill, samt sniffet på strategi-sjangere. Luften er vårt neste territorium, møt Tom Clancy's H.A.W.K. Vi befinner oss i David Crenshaw solide militærstøvler, og kjemper innbitte kamper i luften mot fiender på både bakke- og fuglenivå.

Her skal detaljer fremkalles i høy hastighet, og vi vil ikke se noe til den brutale skippingen der en ny del av landskapet forran deg plutselig blir synlig. Det er en rekke detaljer som skal med, og Ubisoft har i det minste gjort sin del av jobben. I dag vil faktisk en rekke skjermkort til under 1000-lappen kjøre spillet med fin flyt.

Ytelsesgrafen for HAWXs minner mye om det vi så på de to forrige testene .Ytelsen daler i et sakte og pent tempo, uten at korte møter noen store knekk under veis. Det er akkurat dette man bør forvente av et kort i denne klassen.

Nok en gang ser vi at dagens testkandidat hever seg en skikkelig runde over HD 5970, et kort som koster omtrent 5000 kroner. Videre merker vi oss også at nisjeproduktet Ares befinner seg innenfor rekkevidde, mens HD 6870 CF ligger et godt stykke unna.

Resident Evil 5
D X 1 0 , A l t p å m a k s

Selv om skrekkfaktoren er så godt som fraværende i Resident Evil 5, er det etter min mening et genialt skytespill. Grafisk sett er det lite vi kan klage på, det hele er vakkert og detaljrikt. Den kunstige intelligensen hos fiende er ikke akkurat enorm, men hva kan man forvente av sultne zombier?

Spillet lar deg selv velge mellom DX 9 og DX 10 ved oppstart, vi går for sistnevnte. Det er ikke mange spill som kommer med en innebygget benchmark-motor, men Resident Evil 5 har faktisk to. Vi benytter den faste modellen, som i all hovedsak består av en sekvens der en rekke zombier står og hyller en obskur handling.

Resident Evil-grafen minner mer om en aksjekurs enn en ytelsesgraf. En turbulent start avsluttes av en sluttverdi på rundt 96 FPS.

Alle oppsettene som befinner seg over 105 FPS i denne testen, leverer allerede så godt som alt dette spillet kan by på av ytelse. GTX 580 legger seg i det absolutt øverste sjiktet, men vi ønsker ikke å trekke noen store konklusjoner ut fra denne testen. Dette er rett og slett en test som er ment for de noe svakere kortene, og variasjoner i det øverste sjiktet kan derfor forekomme.

Just Cause 2
D X 1 0 , A l t p å m a k s, 4 x A A

Selv om Just Cause 2 ble lansert godt inn i DX 11-perioden, kommer det kun med DX 10-støtte. I likhet med både Far Cry og Crysis har du en hel sydhavsøy til mer eller mindre fri disposisjon så langt det er verd å strekke dette i et spill. Også dette spillet byr på mye grafisk moro, en rekke fartsfylte eksplosjoner i både urbane og naturlige landskap som du slynger deg igjennom.

Vi har klinket alle innstillinger til det maksimale, med 4xAA. For å skape en helt objektiv måling, har vi deaktivert diverse filtre og simuleringer som er spesifisert for Nvidia-kort. Med disse funksjonene aktivert vil nyere Nvidia-kort gi deg et bedre bilde enn konkurrenten, men det går utover ytelsen i en grad som gjør at vi ikke kan sammenligne med AMD.

Sistemann ut fra DirectX 10-mølla blir Just Cause 2. Selv med en ganske stabil bildeflyt mellom de to mellomste oppløsningene, ender vi opp med en ytelse som er på kanten til spillbart ved høyeste oppløsning.

Sammenlignet med andre skjermkort ser vi igjen at GTX 580 serverer mer ytelse enn HD 5970, denne gangen med bare en liten margin. Dette er omtrent den samme ytelsen som et GTX 470 SLI-oppsett leverte, men igjen langt lavere enn HD 6870 CF.

Nvidia GeForce GTX 580

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen