Nvidia varmer opp til GeForce GTX 800-serien
(Bilde: Nvidia)

Nvidia varmer opp til GeForce GTX 800-serien

Nytt mobilskjermkort skal ha blitt oppdaget i det fri.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nvidia lanserte nylig GeForce GTX 750 Ti, som deres aller første skjermkort med den nye Maxwell-arkitekturen (Ekstra). Med en ny arkitektur på plass lurte vi på hvorfor det nye skjermkortet ikke samtidig introduserte en ny GeForce GTX 800-serie, og Nvidia forklarte da at det ville visstnok ha gjort utvalget for forvirrende.

Det gjelder visst ikke for skjermkort til bærbare maskiner, og nå skal et «GeForce GTX 860M» visstnok ha blitt observert i det fri. Dette skjermkortet skal ha omtrent helt like spesifikasjoner som GeForce GTX 750 Ti, men blir altså det første i en GTX 800-serie.

Samme komponenter, lavere fart

Ifølge skjermdumper som ble lagt ut av en forumbruker på Notebook Review skal kortet det er snakk om komme med nesten nøyaktig samme spesifikasjoner som GeForce GTX 750 Ti. Enkelte ting er imidlertid ganske forskjellige.

Med en GM107-prosessor med 640 CUDA-kjerner, 40 teksturenheter og 16 ROP-enheter, og 2 GB GDDR5-minne på en 128-bits minnebus, kan det være liten tvil om at kortet har den samme kjernen som det første Maxwell-kortet hadde.

Klokkefrekvensen er likevel oppgitt til bare 540 MHz, og effektiv minnehastighet er bare 5000 MHz – mot henholdsvis 1020 MHz og 5400 MHz på skrivebordsvarianten. Dette skyldes imidlertid at GPU-Z ikke leser ut dataene på riktig måte, noe vi også ser tidvis når vi starter en litt eldre versjon av programmet på et helt nytt skjermkort.

Dobling av ytelsen

De virkelige klokkefrekvensene skal visstnok være langt høyere, men fortsatt neppe helt på nivå med GeForce GTX 750 Ti. Ut fra poengsummene kortet visstnok har fått i syntetiske tester spekuleres det i at GeForce GTX 860M-kjernen er klokket til 900 MHz.

Forumbrukeren som la ut bildene skal nemlig ha kjørt 3DMark 11 med Performance-innstillinger, og oppnådd 5339 poeng; mer enn en dobling fra de 2563 han fikk med GeForce GTX 660M – som nykomlingen skal erstatte.

Nå er det ikke kommet noen bekreftelse på et slikt skjermkort fra noen andre kilder, og Nvidia har enn så lenge ikke svart på våre forespørsler om kommentar. Det er imidlertid ikke ukjent at produsentene putter «nestegenerasjonsnavn» i bærbare PC-er.

At et Maxwell-kort snart vil dukke opp i en bærbar PC er også ganske naturlig, siden GeForce GTX 750 Ti bruker uhyre lite strøm, og holder seg kjøligere enn det meste.

Få også med deg testen av det strømgjerrige GeForce GTX 750 Ti:
Dette er Nvidias knøtteskjermkort med Maxwell-kjerne »

(Kilder: Notebook review forum via Tech Powerup)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen