(Bilde: Varg Aamo, Hardware.no / Aalto University)

Nvidia søker fred med Linus

Åpner forsiktig opp for driverstøtte på Linux.

Nvidia har i lang tid nektet å gi kundestøtte og hjelp til Linux-kunder. Dette, kombinert med selskapets motvilje mot å implementere Linux-støtte for sin Optimus-teknologi – som sømløst bytter mellom det integrerte og dedikerte grafikk-kortet i datamaskinen – fikk det til å koke over for Linus Thorvalds.

Konfrontert med forholdene gav Thorvalds, som er bedre kjent som skaperen av Linux, fingeren til Nvidia for åpent kamera mens ordene «Fuck You Nvidia» smalt ut av munnen hans. I året som har gått siden dette utbruddet har Nvidia gjort lite for å forbedre situasjonen, men det endret seg denne uken.

Vil hjelpe til med åpen kildekode-driver

Selskapet har nemlig annonsert at de ønsker å hjelpe til i det såkalte Nouveau-prosjektet.

Dette er godt nytt for Linux-entusiastene som til nå har måtte analysere selskapets driver på egenhånd for å få brukt skjermkortene deres. Steget tolkes som at skjermkortprodusenten nå forsøker å komme på godfot med åpen kildekode-samfunnet.

Nvidia vil på ingen måte gjøre sin proprietære skjermkortkjerne fritt tilgjengelig, men stiller i stedet til disposisjon en del ny dokumentasjon. I tillegg gjør Nvidias utviklere seg for første gang åpne for spørsmål om kjernen deres.

Nvidias Andy Ritger forteller også til nettstedet Ars Technica at BIOS-informasjon er i anmarsj. Han ser for seg at utviklerne av Linux-driveren med den nye informasjonen i hende kan gi bedre støtte for 2D- og 3D-innhold, samt lettere konfigurering av produsentens skjermkort for Linux-brukere.

Forsiktig optimist

Med disse nye hjelpemidlene håper Nvidia at Nouveau kan gjøre større fremskritt, som blant annet å sikre bedre «ut-av-esken»-funksjonalitet.

Til Ars Technica forteller Thorvalds selv at nyheten gjør ham forsiktig optimistisk, og understreker at selv om dette ikke akkurat er et gjennombrudd fra Nvidia, håper han det er et tegn på at de er i ferd med å skifte syn på Linux som plattform. 

Denne uken annonserte Valve sitt nye Linux-baserte OS for spill:
Dette vil gi et markant hopp i spillytelse på plattformen »

(Kilder: Anandtech, Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen