Nvidia slipper ny driver til skjermkortene sine

Nvidia slipper ny driver til skjermkortene sine

Låner noen av gullkornene fra flaggskipet GTX 680.

Nvidia slipper nye drivere til alle sine nyere skjermkort, inkludert det nye flaggskipet GTX 680. Blant de nye funksjonene driveren kan by på finner vi blant annet den mye omtalte Adaptive Vertical Sync-funksjonen, samt den nye formen for kantutjevning, døpt FXAA.

Det herlige med den nye driveren, kalt 301.24 Beta, er selvfølgelig at den er tilgjengelig for GeForce-skjermkort helt tilbake til GTX 8000-serien eller nyere. Dermed blir ikke de nye godsakene som først ble presentert ved lanseringen av GTX 680 forbeholdt toppsjiktet, men drypper heller ned på de litt billigere modellene mange bruker i dag.

Jevnere bildeoppdatering

La oss begynne med Adaptive Vertical Sync. Tradisjonelt sett betyr vertical sync at bildefrekvensen i et spill låses til skjermens oppdateringsfrekvens for å unngå grafikkfeil, såkalt Tearing. Vanligvis blir bildeoppdateringen låst til 60 FPS, altså én bilderute per oppdatering.

Problemet med denne løsningen er hvis datamaskinen ikke klarer å opprettholde bildefrekvensen, slik at den for eksempel ligger på 58 bilder i sekundet, i stedet for 60. Med active sync aktivert vil bildeoppdateringen kuttes til 30 FPS, for å unngå at bildet oppleves som hakkete, kalt Stuttering.

Med Nvidias nye teknologi, Adaptive VSync, blir Vsync-funksjonen automatisk skrudd av når bildefrekvensen faller under den låste hastigheten (60 FPS), og satt på igjen når bildefrekvensen kommer opp i ønskelig nivå. Dermed vil bildeoppdateringen holdes så høy som mulig hele tiden, uten å oppleves som hakkete, ettersom synkroniseringen blir skrudd av.

Da vi testet Nvidia GeForce 680 var dette en av våre favorittfunksjoner.

Glattere kanter

I tillegg til å kunne kjøre spill med høyere bildeoppdatering, vil alle nyere skjermkort til Nvidia også kunne benytte seg av selskapets nye kantutjevningsteknologi, kalt FXAA. FXAA skryter av å kunne tilby lignende eller bedre kantutjevning enn 4xMSAA, samtidlig som det er 60 prosent raskere enn motstanderen.

FXAA klarer i tillegg å jevne ut kanter på gjennomsiktige teksturer, som blir brukt i stadig flere spill. På Nvidias hjemmesider har de en haug av sammenlikningsbilder mellom de ulike kantutjevningsteknologiene, hvor man enkelt kan se fordelene med den nye FXAA-tilnærmingen Nvidia har utviklet.

Dette er bare et par av funksjonene den nye betaen tar med seg. Vi kan også kjapt nevne bedre støtte for Nvidias flerskjermteknologi, Nvidia Surround, samt nye og oppdaterte SLI-profiler og oppdaterte versjoner av PhysX og HD Audio.

De nye driverne kan lastes ned fra Nvidias hjemmesider.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen