Nvidia retter gigantisk søksmål mot Samsung
(Bilde: Espen Irwing Swang/Nividia)

Nvidia retter gigantisk søksmål mot Samsung

Mener mobilgiganten har brukt grafikkteknologien deres gratis i lang tid.

Søksmål i teknologibransjen, som svært ofte er relatert til patenter, er såvisst ikke noe nytt. Nå har det imidlertid dukket opp et nytt søksmål av uvanlig stort omfang og med potensielt astronomiske erstatningsbeløp som utfall.

Denne gangen er det skjermkortkjendisen Nividia som har et par høner å plukke med Samsung. Som Nividia melder på bloggen sin har selskapet nå saksøkt den sørkoreanske giganten for det de mener er langvarig, gratis bruk av teknologien deres.

Nærmere bestemt har søksmålet sin bakgrunn i at Nividia mener at Samsung har brukt grafikkprosessorer basert på Nvidias arkitektur i et meget stort antall mobiltelefoner og nettbrett, uten å gi dem noe form for økonomisk kompensasjon.

Gjelder tre prosessortyper

Spesifikt skal det dreie seg om produkter som inneholder grafikkprosessorene Mali, Adreno og PowerVR, fra henholdsvis ARM, Qualcomm og Imagination. Dette er prosessorer man blant annet finner i nettbrettet Samsung Galaxy Tab S 8.4, mobiltelefonenSamsung Galaxy S5 og en rekke andre modeller fra selskapet.

Blant de mange tusen patentene som Nvidia sitter på innen grafikkteknologi har selskapet valgt ut et knippe patenter de mener blitt brutt i dette tilfellet. Blant disse patentene er selve grafikkprosessor-oppfinnelsen som sådan, såkalt multitråds-parallellprosessering i grafikkprosessorer og et antall andre.

Nvidia hevder de har forsøkt å få til avtaler for lisensiering av patentene deres til Samsung ved en rekke anledninger, men at slike avtaler aldri har kommet på plass. Årsaken skal være at Samsung hele tiden har sagt at dette er en sak som angår leverandørene, og ikke dem.

Vil blokkere import

Samsungs omfattende bruk av Nvidias teknologi skal dermed ha ført til enorme, tapte inntekter. Nividia har visstnok brukt rundt 9 milliarder dollar på forskning og utvikling av sin grafikkteknologi, og mye av gevinsten på denne investeringen har ifølge Nvidia uteblitt, noe som gjør søksmålet nødvendig.

I tillegg til erstatning vil Nividia også at alle mobiltelefoner og nettbrett med den nevnte prosessorene skal stanses fra å bli importert til USA.

Som nettstedet Cnet peker på omfatter søksmålet til sammen flere hundre millioner av Samsungs enheter, noe som kan bety at Nividia kan sikre seg en astronomisk erstatningssum om selskapet får medhold av retten. Samsung skal ikke ha kommentert saken ennå. Hele søksmålsdokumentet kan du for øvrig lese her.

I mellomtiden velter det ut nye produkter fra Samsung:
Nå har de lansert sine nye VR-briller »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen