Kan det være en GeForce 780 en GHz Edition-variant på vei? (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Nvidia kan ha et GeForce GTX 780 «GHz Edition» i ermet

Videreutviklet grafikkprosessor skal ha dukket opp i Kina.

Etter å ha ruvet på toppen av ytelsesgrafene i ensom majestet siden forsommeren i år, har nå Nvidias kraftigste skjermkort omsider fått selskap av AMD Radeon R9 290X. Det nye skjermkortet fra erkerivalen gjør det svært skarpt i alle tester, og viser tegn på å kunne hamle opp med selv superkortet GeForce GTX Titan.

For å unngå å bli akterutseilt av AMD har Nvidia nå iverksatt en rekke motangrep. Samtidig som de dumper prisene på toppmodellene sine, lanserer de også snart GeForce GTX 780 Ti, men nå ser det ut til at selskapet har enda et ess opp i ermet.

Revidert grafikkprosessor

I hjertet av det vanlige GeForce GTX 780 sitter det nemlig en grafikkprosessor ved navn GK110-300-A1 – men det kinesiske nettstedet ExpReview forteller nå at de har fått fatt i et GeForce GTX 780 med en kjerne merket GK110-300-B1.

Kortet denne kjernen satt på kjører med langt høyere klokkefrekvenser enn ordinære GeForce GTX 780-skjermkort, men har for øvrig stort sett identiske spesifikasjoner. Dette får nettstedet til å spekulere i om Nvidia snart kommer på banen med et GeForce GTX 780 «GHz Edition», etter samme mal som AMDs forrige flaggskip.

Årsaken til navnevalget er at mens det allerede lanserte GTX 780 kjører med en klokkefrekvens på 863 MHz som standard, har modellen de har fått fatt på 1006 MHz som sin standardfrekvens. Likevel skal ikke effektforbruket være stort høyere, og kortet skal ifølge nettstedet klare å levere hele 15 prosent bedre ytelse enn det nåværende kortet.

Ingen referansemodell

Hvorvidt disse spekulasjonene holder vann gjenstår å se, spesielt siden vi fortsatt ikke engang har fått lagt hendene våre på et GeForce GTX 780 Ti riktig ennå.

Det er dog på sin plass å påpeke at kjernen som nettstedet omtaler ikke satt på en referansemodell fra Nvidia. Istedet kom den for en dag da de plukket kjøleren av et testeksemplar av Inno3D GTX 780 iChill HerculeZ 3000.

Hvorvidt dette betyr at Inno3D har fått en mildt revidert grafikkprosessor til noen av sine produkter, eller om dette er første forvarsel om enda en gigantlansering fra Nvidia, er noe vi utvilsomt vil få fasiten på i løpet av de neste månedene.

Mens du venter kan du lese mer om kortet vi vet er på vei:
Nvidia GeForce GTX 780, som lanseres i neste uke »

(Kilde: ExpReview via Techpowerup)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen