Nvidia har lansert et spinnvilt GeForce Titan-skjermkort
(Bilde: Nvidia)

Nvidia har lansert et spinnvilt GeForce Titan-skjermkort

Se hva galskapen til 22 000 kroner stiller med.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er nå et drøyt år siden Nvidia lanserte det hårete skjermkortet GeForce GTX Titan. Kortet blåste det meste av ytelsesrekorder til side, men med en lanseringspris på over 7500 kroner virket det ikke akkurat som at det skulle selge i bøtter og spann. Det har likevel solgt temmelig bra, og for én måned siden fikk det en storebror i form av Titan Black.

I natt har imidlertid Nvidia nok en gang overrasket en verden av skjermkortentusiaster. Under den årlige GPU Technology-konferansen kunne nemlig toppsjefen Jen-Hsun Huang overraskende dra frem et splitter nytt skjermkort som banker det meste du kan se for deg. Møt GeForce GTX Titan Z – et fullverdig, tokjernet GeForce Titan.

Tokjernet beist

Her har Nvidia ikke spart på noe. Ved å kombinere to av de uhyre kraftige grafikkprosessorene GK110 på ett og samme kretskort, og ved å pare det med hele 12 GB minne, har Nvidia konstruert et spillskjermkort som får så godt som alt annet på markedet til å virke puslete. 

Disse spesifikasjonene er nemlig dobbelt opp av hva Titan Black kunne stille med, og med en teoretisk regnekraft på åtte teraflops snakker vi om en ytelse som kan være 1,5 til 2 ganger bedre enn GeForce GTX 780 Ti.

Det blir riktig nok ikke hundre prosent korrekt å sammenligne de to. Titan-serien er nemlig ikke ment som et rent spillkort, selv om de vil gjøre en veldig god jobb i denne rollen. Nvidia veksler også mellom å markedsføre dette som et rent spillkort og et skjermkort ment for ren og beinhard dataprosessering.

Titan-serien støtter nemlig utregninger med dobbelpresisjon – altså langt mer nøyaktig enn hva vanlige skjermkort kan drive med – noe som er godt nytt for alle som driver med CUDA-utvikling. Når Titan Z da har hele 5760 CUDA-kjerner sier det noe om hvor mye data dette kortet kan kverne, og skal du virkelig få nytte av kraften må du jobbe med oppgaver som krever slik datakraft, for eksempel fysikksimulering. 

For spilling på ekstremoppløsning

Selv om du aldri vil få full uttelling for mulighetene Titan tilbyr når du spiller, kan den nye Z-modellen friste med én ting som virkelig vil komme de ivrigste spillerne til gode. Kortet har som nevnt solide 12 GB med minne, og det kan du få nytte av om du spiller på ekstreme oppløsninger.

Er du en av dem som nylig har kjøpt deg en eller tre 4K-skjermer og ønsker ennå bedre grafikk og bildeflyt, kommer nemlig minnet til hjelp. Dette er ofte flaskehalsen når så mange piksler skal tegnes opp, og med såpass mye minne ombord burde ikke dette lenger være et problem.

Utover antallet CUDA-kjerner og minnemengde er det få kjente spesifikasjoner akkurat nå. Ut fra promoteringsmateriellet Nvidia har sluppet kan vi imidlertid se at de har tatt i bruk sin velprøvde kjøleløsning med kondenseringskammer. Det sitter én slik kjøleenhet over hver av de to kjernene, og mellom dem sitter det en vifte som blåser luften ut i begge retninger. Dette er det samme konseptet som Nvidia har tatt i bruk på en rekke av sine nyere skjermkort. 

Kjøleløsningen har samtidig sørget for at kortet har lagt på seg litt, og tar nå opp nesten tre PCIe-plasser i kabinettet ditt. Ellers er det utrustet med én HDMI-, én DisplayPort- og to DVI-kontakter.

Om du har blitt fristet av spesifikasjonene vi har listet opp her, bør du være klar for å gjøre et solid innhugg på sparekontoen. Nvidia har satt prisen til hele 3000 dollar, noe vi vet av erfaring at kan bety over 22 000 kroner her til lands når skattene er på plass. 

Kortet skal være i butikkhyllene om få uker, sett opp et pris- og lagervarsel her så får du melding når det er på plass »

Lurer du på hvor mye ytelse du kan vente deg?
Sjekk testen der vi satt tre vanlige Titaner i SLI »

(Kilde: Nvidia)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen