TEST: Nvidia GeForce GTX Titan

Test Nvidia GeForce GTX Titan

(Bilde: Nvidia)

GeForce GTX Titan er et brutalt skjermkort

Gir opptil dobbel så rask spillytelse som Nvidias forrige toppmodell.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For noen dager siden lanserte Nvidia GeForce GTX Titan, og siden da har vi jobbet på spreng for å teste skjermkort-gigantens nye flaggskip. De siste munnkurvene slippes akkurat nå, og vi kan endelig vise hva dette kortet er godt for.

Sammen med lanseringen kom nemlig en rekke hårete påstander om hvor kraftig Titan skulle være. Fraser som «verdens raskeste», «det ultimate spillsystem», «bygd for entusiaster» og så videre satt løst, så listen er lagt høyere enn på lenge.

Foto: Varg Aamo, hardware.no

Påstandene skal nå settes på en skikkelig prøve, og dette er den første av to tester vi vil gjennomføre av Nvidias nye superskjermkort. I dagens test finner vi ut hva ett enkelt GeForce GTX Titan er godt for, mens det på lørdag kommer en større spesialtest som tar for seg ytelse av flere slag med både to og tre GTX Titan i SLI-konfigurasjon.

Etterlengtet lansering

Nvidia GeForce GTX Titan.
Nvidia GeForce GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kortet kan likne på et GTX 690, men kjøleren blåser varmluft ut av kabinettet.
Kortet kan likne på et GTX 690, men kjøleren blåser varmluft ut av kabinettet.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Med en vekt på «bare» 943 gram er det ikke så stort behov for støttende bakplate på GTX Titan.
Med en vekt på «bare» 943 gram er det ikke så stort behov for støttende bakplate på GTX Titan.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Testmaskin
Hovedkort: Gigabyte G1.Assassin 2
Prosessor: Intel Core i7 3930k
Kjøler: Corsair Hydro H100i
Minne: Patriot Intel Extreme Masters 1866 MHz 16 GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Lagring: Intel 335 Series 240 GB SSD
Skjerm: Dell Ultrasharp 3000WFP
Operativsystem: Windows 8 Ultimate, 64 bit.

Driverne vi tester med kan du lese om her.

Testmaskinen står på en åpen rigg, der romtemperaturen holdes på 22°C. Temperaturene og effektforbruket måles ved å belaste kortene maksimalt i Metro 2033. Viftehastigheten er satt til automatisk. Du kan lese mer om støymålingene i denne artikkelen (mikrofonavstand er 20 cm).

Takk til Nvidia som sendte skjermkortet til test.

Skjermkortet trekker ikke så mye strøm, og trenger bare 1 x 6-pins og 1 x 8-pins PCIe-strømtilførsel.
Skjermkortet trekker ikke så mye strøm, og trenger bare 1 x 6-pins og 1 x 8-pins PCIe-strømtilførsel.Foto: Varg Aamo, hardware.no
GTX Titan kan skilte med to DVI-utganger, så vel som HDMI og DisplayPort 1.2.
GTX Titan kan skilte med to DVI-utganger, så vel som HDMI og DisplayPort 1.2.Foto: Varg Aamo, hardware.no

GeForce GTX Titan har vært omgitt av rykter og hemmelighetskremmeri helt frem til lanseringsdagen. Dette er nemlig Nvidias første nye skjermkort siden GeForce GTX 690 kom på markedet.

Dét begyner nå å nærme seg et år siden, og den lanseringen inneholdt ikke så mye faktisk nytt. GTX 690 er nemlig i bunn og grunn et skjermkort med to GeForce GTX 680-kjerner på samme kretskort.

Da er GeForce GTX Titan mye mer spennende, i og med at kortet baserer seg på en helt annen kjerne – som tidligere bare har vært brukt i utregningskort og superdatamaskiner.

Kjent utførelse

Utvendig minner imidlertid Titan ganske mye om Nvidias forrige toppmodell. En lekker aluminiumskledning omgir det meste av skjermkortet, og et vindu lar deg titte ned mellom kjølefinnene.

Langs den ene 27 cm lange siden står det «GeForce GTX» i nedfelte bokstaver, som lyser opp i grønt mens kortet er i drift. Alt i alt ser det riktig så snasent ut, og med en tykkelse på under 4 cm er det ingenting i veien for å kjøre flere av disse i SLI-konfigurasjon.

Med en bredde på bare 11 cm tar det samlet sett opp temmelig lite plass. Å skulle putte en slik rugg inn i et kabinett med liten formfaktor burde dermed gå veldig greit – noe Nvidia også legger vekt på i sitt markedsmateriell.

Tekniske detaljer

Ved første øyekast kan det virke litt pussig at GeForce GTX Titan blir omtalt i så dramatiske ordelag av produsenten.

Grafikkprosessoren kjører på en betydelig lavere klokkefrekvens enn de fleste skjermkort med skikkelige muskler, og selv boost-frekvensen er oppgitt til et mistenkelig lavt nivå.

Det trenger dog ikke bety all verden. Kjernen er nemlig bygd opp på en ganske annen måte enn eldre skjermkort, og Nvidia lanserte en ny versjon av sin boost-teknologi, kalt GPU Boost 2.0, sammen med GTX Titan.

Dette påvirker Titan på to måter. For det første er den oppgitte boost-frekvensen bare en minsteverdi som alle eksemplarer av Titan skal klare å nå. For det andre vil boost-verdien som faktisk oppnås nå avhenge av hva slags temperaturer du har inni kabinettet ditt, siden kortet som standard prøver å holde seg på 80°C ved belastning.

Les alt om GPU Boost 2.0 og den nye teknologien i vår lanseringsnyhet »

Mengder av minne

Vi er spente på å se hva kjernen, kalt GK110, kan klare å prestere når den nå tar steget over fra utregninger i superdatamaskiner og inn i et vanlig grafikkort.

Ved siden av dette er det imidlertid masse annet nytt inni GeForce GTX Titan. Blant annet er minnebusbredden økt til 384 bit, opp fra 256 bit på eldre GeForce-modeller.

Titan har dessuten hele 6 GB GDDR5-minne å rutte med, som kjører en effektiv frekvens på 6008 MHz. Dette er en mengde vi tidligere kun har sett på skjermkort med to kjerner, og Nvidia har valgt å dra såpass hardt til for å sikre at fremtidens spill, og spilling over flere skjermer, skal gå lett som en lek.

Klare begrensninger

Våre testeksemplarer kom ikke i en standard forbrukerforpakning, og vi kan derfor ikke si stort om hva annet som følger med til sluttkunder.

Vi vet dog at GeForce GTX Titan vil komme med de samme harde begrensningene overfor Nvidias partnere som GeForce GTX 690 gjorde. Det betyr at leverandører som Asus, XFX og EVGA ikke får lov til å endre på designet når de lanserer sine egne varianter av dette skjermkortet.

Men nå er vi mer enn klare til å gå i gang med testingen, og først ut er målinger av effektforbruk, støynivå og temperaturer »

Modell GeForce GTX 690 Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum GeForce GTX Titan GeForce GTX 680
Grafikkprosessor 2 x GK104 Tahiti XT GK110 GK104
Kjernefrekvens 915 MHz 1050 MHz 837 MHz 1006 MHz
Boost-frekvens 1019 MHz 1100 MHz 876 MHz* 1058 MHz
Prosess 28 nm 28 nm 28 nm 28 nm
Minnefrekvens (eff.) 6008 MHz 6600 MHz 6008 MHz 6008 MHz
Minnemengde 4096 MB GDDR5 3072 MB GDDR5 6144 MB GDDR5 2048 MB GDDR5
Minnebusbredde 2 x 256-bit 384-bit 384-bit 256-bit
Streamprosessorer 2 x 1536 2048 2688 1536
Transistorer 2 x 3,45 mrd. 4,31 mrd. 7,1 mrd. 3,45 mrd.
Teksturenheter 2 x 128 128 224 128
ROP 2 x 32  32 48 32
Maks strømforbruk 300 W 250 W 250 W 195 W

Nvidia GeForce GTX Titan

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen