TEST: Nvidia GeForce GTX 690

Test Nvidia GeForce GTX 690

Endelig et kompromissløst tokjerne- kort

Nvidias nyeste flaggskip leverer utrolig ytelse, men det koster skjorta – og litt til.

Konklusjon

Det er bare å hoppe rett i det, Nvidias GeForce GTX 690 er det røffeste skjermkortet vi har lagt hendene på noensinne. Det har en direkte lekker og røff design vi aldri før har sett på er referansekort, og ytelsen er imponerende.

GTX 690 er et tokjernet skjermkort, og består i bunn og grunn av to GeForce GTX 680-kort satt opp i SLI. Men i motsetning til et tradisjonelt SLI-oppsett er alt pakket sammen på ett kretskort og med en felles kjøleløsning.

De umiddelbare fordelene her – så lenge det gjøres rett av produsenten – er at et tokjernet skjermkort vil ha bedre temperaturer, lavere støynivå og lavere effektforbruk enn sin SLI-ekvivalent. Ulempen er at et tokjernet skjermkort aldri vil nå den samme ytelsen.

Men det som virkelig gjør GTX 690 til et imponerende stykke ingienørkunst er at Nvidia denne gangen har fått has på denne ulempen. GTX 690 yter hele 95 prosent av det lignende SLI-oppsettet, noe som er utrolig godt. Samtidig er både effektforbruket, temperaturen og støynivået akseptabelt.

Et beist av et skjermkort som dette har riktig nok en pris, fra rundt 7800 kroner og opp for å være spesifikk – litt mer enn to GTX 680-kort. Dette er veldig mye penger, og vi kan argumentere opp og ned på hvorfor dette er skremmende mye penger å bruke på et enkelt skjermkort. Du kan slite med å finne spill som utnytter kraften på skikkelig vis, og et tokjernet skjermkort som dette kan raskt dra med seg enkelte ulemper som ustabiliteter og grafiske småfeil.

Men om vi legger for mye vekt på dette vil vi imidlertid bomme litt på poenget. Geforce GTX 690 skal ikke være noe du kan telle femtiøringer med. Det skal bare være det råeste som finnes der ute, og det har Nvidia klart, selv om de tar seg godt betalt for det. Det er som en sportsbil – det koster penger.

Med det sagt har også Nvidia, i likhet med GTX 680 i SLI, fått has på mange av de tradisjonelle problemene du drar med deg ved å kombinere kraften fra to grafikkkjerner. I løpet av vår testperiode fant vi minimalt med grafiske småfeil, og så lenge du aktiverer den aktive V-sync-funksjonen forsvinner alle former for «tearing».

Alt i alt er 690 et imponerende skjermkort helt fra du åpneer esken, til du setter det inn i datamaskinen og begynner å spille. Byggekvaliteten og designen er spektakulært, i likhet med ytelsen. Det koster 7800 kroner, og hadde det kostet mer så hadde det ikke spilt så stor rolle – et nisjeprodukt som dette er bare ment for et fåtall brukere. Og den lille målgruppen treffer Nvidia med en veldig god presisjon.

Når det er sagt skal det bli veldig spennende å se hva AMD kan levere når de en gang i fremtiden får lansert sitt tokjernede skjermkort – trolig under navnet Radeon HD 7990. Hvis de klarer å nå den samme ytelsesprosenten som Nvidia har nådd, og får kontroll på både effektforbruket og diverse driverfeil, kan de levere en meget, meget sterk konkurrent.


+ Utrolig god ytelse
+ Lekkert design
+ God på temperatur, effektforbruk og støy
+ Røff konstruksjon


- Det koster å være tøffeste mann i gata

Nvidia Geforce GTX 690

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen