Test

Nummer 23

Regissør Joel Schumacher er en ujevn kar som både kan levere perler som ”Falling Down” og kalkuner som ”Batman og Robin”. "Nummer 23" er ingen av delene, og resultatet er en middelmådig thriller som er glemt til neste år.

Jim Carrey spiller tall-besatt.

Besettelse om tall

Jim Carrey spiller Walter Sparrow, en enkel fyr som jobber som hundefanger. En dag blir Walter ledet frem til en kirkegård på jakt etter en hund. Herfra tar livet til Walter en uventet vending. Møtet med hunden gjør at Walter kommer for sent til møtet med kona, som igjen fører til at Agatha (Virgina Madsen – "Dune", "Sideways"), kona til Walter, kjøper en mystisk bok til han om tallet 23. Tilfeldighetene baller på seg og tallet 23 blir stadig mer betydningsfullt i livet til Walter.

Paranoiaen tiltar i styrke etter hvert som Walter blar seg videre i boken. Tallet 23 dukker opp i alle mulige og umulige sammenhenger. Det hele utvikler seg til en besettelse som kommer ut av kontroll. Kona og sønnen Robin (spilt av relativt ukjente Logan Lerman) ser faresignalene og søker hjelp mens Walter faller dypere ned i sin egen fantasiverden.

Fengslende utgangspunkt

"Nummer 23" byr på en tiltalende idé. Tallet 23 har faktisk blitt mystifisert i virkeligheten, og tallmystikk er en viktig del av de fleste konspirasjonsteorier. Dessverre er ikke mystifiseringen gjort spesielt godt i ”Nummer 23”. Talløse oppramsinger av merkelige sammentreff med utgangspunkt i tallet 23 føles etter hvert repeterende og tvungent. En film som Darren Aronofskys ”Pi” behandler temaet om tallbesettelse på en mye mer fascinerende måte. Det ser ut til at regissør Schumacher feiler i samme stil som han gjorde med ”8mm”, der han heller ikke klarte å utnytte og bruke alle de myter som omkranser snuff-film-fenomenet. Man tror ikke på autensiteten bak konspirasjonen - det ideelle ville vært om man selv gikk hjemover i mørket mens man telte 23-tall.

Jim Carreys gummiansikt får aldri fred.
Carreys gummiansikt får aldri fred.

”Nummer 23” er en film om galskap, men filmen klarer ikke å dissekere temaet grundig nok til at det blir interessant. De psykologiske årsakene bak en besettelse blir ikke tatt på alvor, og derfor ender filmen i klisjeer av typen ”jeg skribler ansiktet mitt og veggen full av 23-tall fordi jeg er så besatt”. Etter hvert som historien åpenbarer seg finner man mange hull og billige løsninger i ”Nummer 23”. Men heldigvis overtar ikke den berømte teskjeen showet før helt mot slutten. Det blir dessverre lite av mystikken igjen for tilskueren å finne ut av.

Gummitrynet lenge leve

Det er herved erklært: Vi kommer aldri til å få se Carrey i en rolle hvor han ikke er halvt Carrey og halvt rollefigur. Det fungerte i ”The Truman Show” og ”Man on the Moon”, fordi filmene til dels var komedier, men i en seriøs thriller som ”Nummer 23” blir Carrey ufrivillig komisk når han spiller gal.

Man får følelsen av at det har vært en intern kamp mellom Carrey og Schumacher. Schumacher har ønsket en thriller, mens Carrey har gjort det han har kunnet for å flette inn sine komiske stunts. Det resulterer i en ufrivillig sjangerblanding som ikke fungerer.

Konklusjon

”Nummer 23” har et engasjerende utgangspunkt og lenge virker det som om filmen skal levere varene. Dessverre forsvinner mye av mystikken mot slutten og konklusjonen serveres ferdigtygd til publikum. Jim Carrey klarer aldri helt å løsrive seg fra sin komiske ballast og rolleprestasjonen føles halvhjerta. For de med sans for konspirasjoner og mysterier er det allikevel en del å hente.

Se trailer til filmen her.

Nummer 23   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen