NTNU med ny tungregnemaskin

Annonsør­innhold
Les hele saken »

NTNU har lenge hatt tungregnemaskiner for å utføre operasjoner for universitetet og værberegninger. Den nye tungregnemaskinen skal erstatte SGI-systemet som fant veien til NTNU for snart 6 år siden. Ytelsen vil være syvdoblet i forhold til den gamle SGI-maskinen, og ifølge pressemeldingen den kraftigste maskin i norden for øyeblikket.

Den første tungregnemaskinen hos NTNU ble levert fra Cray i 1986, som naturlig nok ikke kan måle seg med ytelsen til den nye supermaskinen som er den 6. tungregnemaskinen hos NTNU. Den nye maskinen vil som de tidligere maskinene bli brukt til å utføre beregninger for forskermiljøet hos NTNU, Sintef, Statoil og andre norske universiteter, samt værberegninger for Meteorologisk institutt.

NTNU og IBM nevner at dette systemet vil få en 60. plass totalt i dagens liste (top500.org) over de kraftigste maskinene i verden, og samtidig være den 9. kraftigste maskinen i Europa. Den nye listen vil bli oppdatert i slutten av juni.

Hydro monterte sin tungregnemaskin tidligere år med en oppgitt kapasitet på 7,2 Teraflops med noe over 1000 3,8 GHz Intel Xeon-prosessorer. EMGS i Trondheim har også en kraftig tungregnemaskin med den samme oppgitte kapasiteten som Hydro, 7,2 Teraflops, også denne med Xeon-prosessorer. Det vil med andre ord bli mye regnekapasitet i trønderhovedstaden fremover.

Den nye tungregnemaskinen er langt fra den eneste kraftige IBM-maskinen i verden. De tre kraftigste systemene på dagens liste er alle basert på IBM eServer, men med langt flere noder enn NTNUs. ASC Purple som er nummer tre på listen har hele 10 240 prosessorer tilsvarende de 992 prosessorene til NTNU.

Spesifikasjonene på den nye tungregnemaskinen er som følger:

  • IBM eServer P575+
  • 62 noder med 8 dobbelkjerneprosessorer hver
  • Totalt 992 prosessorer
  • Prosessorene er av typen Power5 på 1,9 GHz
  • Hver av de 62 nodene får 32 GB med internminne, totalt 1984 GB
  • Total lagringskapasitet er på 70 Terabyte
  • Vekten er oppgitt til 12 tonn
  • Den totale kapasiteten er beregnet til å være 7,5 Teraflops
  • Pris: 30 millioner

Maskinen skal være i drift fra oktober.

(Kilder: Universitetsavisa, IBM, Teknisk Ukeblad, Adresseavisen og Digi)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen