NSB overvåker deg i blinde


Illustrasjon: iStock

Denne våren skal NSB og ESP Group starte arbeidet med å montere flere tusen kameraer i lokaltog over hele Norge. Konduktøren får imidlertid ikke sett hva kameraene viser, det får heller ikke noen andre i NSB.

Årsaken ligger i Datatilsynets skepsis. NSB har i lang tid sloss mot Datatilsynet for å få lov til å ha videoovervåkning, men Datatilsynet mener dette er en for stor inngrepen i personvernet. Nå har de kommet til enighet.

Kameraene er ment til å bekjempe vold og hærverk, problemer mange lokaltog-strekninger er svært utsatt for. Kameraene skal filme kupeene og dørene konstant, men først ved et oppdaget tilfelle av vold eller hærverk vil filmene som er tatt opp benyttes.

Opptakene blir i disse tilfellene overlevert politiet. Fordi kameraene tar video i høy oppløsning, skal det gjøre identifiseringsarbeidet langt enklere enn det er i dag.

Erfaringene fra tilsvarende tiltak er nærmest utelukkende positive. En bussjåfør på Nesodden fortalte undertegnede at etter at de investerte 20 000 i kameraovervåkning, gikk hærverket ned med rundt 15-20 000 kroner. Per måned.

(Kilde: TU.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen