NSA overvåker nesten bare «vanlige» folk
Teknofil
(Bilde: Shutterstock 154930343)

NSA overvåker nesten bare «vanlige» folk

9 av 10 personer i databasen er helt uinteressante for overvåkningstjenesten.

Den amerikanske sikkerhetsorganisasjonen NSA (National Security Agency) har vært i hardt vær helt siden gigantlekkasjene den nå forfulgte varsleren Edward Snowden iverksatte.

Nå viser det seg at det ikke først og fremst er terrorister og andre «farlige elementer» som overvåkes, men derimot vanlige mennesker – deg.

Utroskapsmeldinger og skolekarakterer

Tallene, som først ble lekket til Washington Post, viser at opptil 90 prosent av alle meldingene som plukkes opp at NSA kan spores tilbake til vanlige mennesker. Som oftest har ikke disse noe som helst med hverken terrorisme eller annen ruskomsnusk å gjøre, så det er til å lure på hvorfor disse plukkes opp.

Ifølge lekkasjene er alt fra karaktervurderinger og vitnemål til barneskolebarn til slibrige utroskapsmeldinger plukket opp og foreviget i databasen. Hvorfor? Jo, fordi disse meldingene ble skrevet enten på feil tid eller i feil chat-rom. Eller gjerne begge samtidig.

Dersom chat-rommet inneholder ord eller fraser NSA gjenkjenner som farlige vil samtalene automatisk plukkes opp og lagres.

Språkrelatert

Hold deg til engelsk –eller risiker å bli overvåket.
Hold deg til engelsk –eller risiker å bli overvåket.Foto: Shutterstock 126827531

Det kan også se ut til at NSA mer eller mindre slumper når de velger å overvåke noen grupper. Ofte er det bare basert på hvor Internettforbindelsen er registrert, hvor de tror samtalen stammer fra eller rett og slett på bakgrunn av språket som er i bruk. 

Om du bruker et språk som ofte er i bruk av terrorister eller andre «farlige elementer» er det også en god sjanse for at du blir plukket opp. Dette gjelder først og fremst amerikanere, men skal vi tro Angela Merkel og andre europeiske statsledere er vi ikke trygge selv her på andre siden av atlanteren.

Liker du ikke NSA?
Se hvordan Google erter etterretningstjenesten her! »

(Kilde: Engadget via Washington Post)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen