NRK sender OL i HD
Teknofil

NRK sender OL i HD

Annonsør­innhold
Les hele saken »
NRK hadde prøvesendinger i HD fra forrige OL i Beijing, hvor du fikk muligheten til å se åpnings- og avsluttningssermonien i HD. Den gang var det bakkenettet du måtte benytte for å se disse prøvesendingene, og statskanalen måtte slå sammen NRK 1 og NRK 2, samt sette ned kvaliteten på NRK 3 mens sermoniene varte.

NRK tar nå mål av seg å sende neste OL i HD, slik at du nok en gang får mulighet til å se matriell fra kanalen direktesendt i HD. Men denne gangen får vesentlig flere muligheten til å få meg seg olympiaden i høyoppløsning.

HD for alle
Som nevnt kunne du se åpnings- og avsluttningsermonien fra sist OL i Beijing i HD, men det var kun RiksTV-brukere som den gangen hadde mulighet å se den høyoppløste sendingen fra statskanalen.

Forskjellen blir denne gangen at NRK gir alle operatører mulighet til å sende deres HD sendinger, slik at du vil kunne få muligheten til å se den nestkommende vinterolymbiaden på din flatskjerm med gnistrende detaljer.

- Vi tar sikte på å sende OL neste år i Vancouver i HD, og dette matreielle vil bli tilbudt til de leverandørene som vil benytte seg av det, sier Arild Hellgren, i NRK til Teknofil.no.Kun live

Vinter OL i Vancouver skal da altså sendes i HD, og alt av sendinger derifra blir tatt opp i HD fra de kanadiske produsentene, samt NRK. Men det betyr ikke at du får se alt i HD via NRK, fordi de per i dag ikke har den interne strukturen på plass for å håndtere opptak i HD.

Det betyr at du ikke vil få se “hele” OL i HD da NRK per dags dato kun får mulighet til å sende direktesendte begivenheter i HD.

- Vår interne struktur er ennå ikke bygget om slik at vi kan håndtere opptak i HD, men seerne vil få mange store direktesendte idrettsøyeblikk i HD, fortsetter Hellgren.

Tre NRK kanaler tiltross for HD

Ved testsendingene i OL i Beijing var det RiksTV-platformen NRK benyttet for å vise HD. Den gang var ikke kapasiteten tilstrekkelig i det digitale bakkenettet til at NRK kunne vise sendingen i HD, og opprettholde de to andre kanalene samtidig.

Når neste års OL står på dagsorden vil du altså få mulighet til å se HD på NRK 1, mens både NRK 2 og NRK3 kan sende vanlige sendinger. Grunnen til at det digitale bakkenettet har plass til dette grunner i bedre kodeteknikk og et komplett slukket analognett.

- Ved neste OL har vi hatt to år med god utvikling på området rundt kodeteknikk og i tillegg vil det ikke være flere analoge sendinger. NRK vil ha kapasitet nok til å sende HD direkte på en av kanalene samtidig som de to andre sender i normal kvalitet. De to sistnevnte vil da ha samme båndbreddenivå som de andre kanalene på det digitale bakkenettet, forklarer Hellgren.Flere HD-sendinger i 2010

Når OL i Vancouver er unnagjort vil NRK også komme med andre sendinger i HD utover året. Som vi har vært inne på tidligere her i Teknofil produserer NRK flere av blant annet sine dramaserier i HD.

De populære selvproduksjonene som for eksempel Himmelblå, vil kunne bli sendt i HD fra statskanalen i 2010.

- Høsten 2010 tar vi sikte på å sende enkelt programmer i HD på NRK. Flere av våre egenproduksjoner blir produsert i HD, slik blant annet Himmelblå ble. Disse typer dramaserier kan være blant det du får se i HD til høsten, avslutter Hellgren.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen