NRK kommer med HD i 2010
Teknofil

NRK kommer med HD i 2010

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Om du har sett serien Himmelblå, har du sett en av NRK sine produksjoner som er tatt opp i HD. Selv om kanalen tar opp programmer i denne kvaliteten, har du ennå ingen mulighet for å se dem. Statskanalen tar sikte på å ha alle programmer i HD-kvalitet innen 2015, men allerede neste år vil du kunne se HD fra NRK.

Vi har tidligere her i Teknofil.no tatt diskusjonen på hvor HD-sendingene til den norske statskanalen blir av, og aktører som Telenor og Canal Digital har satt spørsmålstegn ved hvorfor HD-kvaliteten enda ikke er på plass.

Ikke tilstrekkelig utstyr
Noen kanaler sender i dag i HD, og formatene på disse sendingene varierer mellom 720p og 1080i. En del av disse sendingene er også oppskalert materiale og dermed ikke produsert i HD. TV Norge har jo allerede fått sine HD-sendinger i gang, så da bør vel også NRK følge opp med sine.

- I løpet av dette året er målet for NRK å ta stilling til hvilket format vi ønsker å benytte, samt å få dette utstyret på plass slik at vi har alt klart til de første sendingene i 2010. Vi søkte om ekstra bevilgninger til dette, men fikk ikke gjennomslag. Dermed må NRK forholde seg til hva budsjettene tilsier i form av investeringer, og derfor vil vi ikke kunne sende alle programmene i HD før tidligst i 2015, sier Teknologidirektør i NRK, Arild Hellgren til Teknofil.no.Kommer HD fra NRK på parabol og kabel?

Parabol og kabel leverandørene i Norge, har lenge sendt programmer i HD-kvalitet. Blant annet Canal Digital og Viasat legger mye ressurser og penger i HD-sendinger og håper NRK blir en del av HD-utvalget deres. Det gjør NRK på sin side også.

- Vi vil tilby HD-sendingene til NRK til alle aktører på markedet, være seg satellitt eller kabel. Eneste kravet fra vår side vil være at forbrukeren må ha en MPEG4-dekoder, legger Hellgren til.

NRK vil altså tilby sine HD-sendinger til alle aktører, slik at parabol- og kabelleverandørene vil kunne få mulighet til å sikre seg statskanalen i HD.

- Dette er jo kjempebra, og ikke en dag for tidlig. Jeg forutsetter at alle som er Canal Digital-kunder i dag, også vil kunne få inn HD-sendingene til NRK. Canal Digital har lenge vært med å skape fortgang i HD-sendingene, og vi ønsker NRK velkommen i 2010, sier Informasjonsdirektør i Canal Digital, Jørgen Thaule som får støtte fra sin kollega i Viasat.- Flott at NRK kommer med HD-sendinger i 2010. Vi i Viasat har teknologien og kapasiteten klar til å ta i mot HD-sendinger fra NRK, og regner med at alle vil få muligheten til å sende deres programmer, sier Presse og informasjonsanvarlig i Viasat, Øystein Hygen Christensen.Hva med det digitale bakkenettet?

RiksTV har ikke per i dag, sendinger i HD-kvalitet. Grunnen er at båndbredden ikke er tilstrekkelig for å få med HD. Hvordan vil da HD-sendingene til NRK kunne få plass?

- Under OL i Beijing ble åpnings- og avsluttningssermonien sendt i HD-kvalitet på det digitale bakkenettet. NRK sin del av båndbredden på bakkenettet er allerede stor nok i dag til å klare en HD-sending, samt to standardsendinger. De tre kanalene sendes i dag med dobbel bilderate i forhold til resten av kanalene på bakkenettet. Ved å sette denne raten ned til standard kvalitet vil vi åpne muligheten for HD-kvalitet på en av kanalene. Dessuten vil båndbredden på bakkenettet bli utbygd, etter at vi har tatt en beslutning om hva vi velger av format internt, avslutter Hellgren.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen