Novell utfordrer Microsoft og Red Hat (del 2)


Fedora kan også tilby profesjonell funksjonalitet

Bruksområder og konkurransebilde

Red Hat og Microsoft kan nok karakteriseres som de største konkurrentene til Novell og Suse pr. dags dato. I serversegmentet konkurrerer SLES direkte mot Red Hat Enterprise Linux (nylig lansert i versjon 4). RHEL blir utviklet etter lignende prinsipper som SLES ved at man finner feilene i Fedora samt tilbyr kommersiell kundestøtte innenfor ulike rammer.

Fedora kan gjerne benyttes til samme oppgaver som Suse Linux Professional, men passer nok bedre for enda mer tekniske brukere og entusiaster som vil ha tilgang til de nye funksjonene så snart de blir lagt ut for nedlasting.

Novell tilbyr installasjonsstøtte på Suse Linux Professional de første 90 dager, mens Fedora kun er støttet av de svarene man finner i forumet til Red Hat og gjennom Google.

Linux er på vei inn i miljøer der Microsoft tidligere har vært enehersker. Skoler, statlige/kommunale organer og segmenter der man ikke benytter Microsoft-spesifikk programvare har blitt svært attraktive mål for desktop-Linux. Novell tar betalt for sine Linux-distribusjoner, men kommer i mange tilfeller langt lavere ned i pris for en totalpakke enn eksempelvis Microsoft. Utdanningsinstitusjoner kan imidlertid boltre seg i enorme rabatter på Microsoft-produkter og valg av Linux i slike miljøer har gjerne også politiske grunner og sammenheng med argumentasjon for åpne standarder.

Microsoft representerer nesten alltid en konkurrent uansett hvilket segment man begir seg inn på, men har stadig fått større konkurranse av Linux-miljøet. Mye av dette kan man nok takke Red Hat for, men etter at Novell kjøpte Suse ved årsskiftet 2003/2004 har Linux-segmentet blitt enda sterkere.

Som desktop har både Novell, Red Hat og de andre distribusjonene et godt stykke igjen før de generelt funksjonelt kan måle seg med Microsoft Windows. Styrken til Linux på desktop ligger foreløpig der man ikke har bruk for spesialapplikasjoner som kun kjører på Microsoft-plattform. For brukere som kun trenger standard kontorstøtteapplikasjoner og mulighet for å surfe på nett samt sjekke e-post er desktop-Linux svært moden.

Mange vil nok også argumentere for at desktop-Linux kan erstatte ethvert behov for Windows, men dette kan være en svært komplisert affære. Et mulig alternativ kan være for bedriften å sette opp en Windows terminalserver, der alle Microsoft-spesifikke applikasjoner er tilgjengelig for de ansatte.

Hverken Suse Linux Professional eller Novell Linux Desktop kan konkurrere på alle tradisjonelle desktop-plan, men utgjør svært gode kommersielle alterantiver dersom brukeren får dekket behovet av verktøyene som finnes eller er tilgjengelig for disse distribusjonene.

Dersom man skal migrere et helt driftsmiljø inkludert desktop til et nytt operativsystem bør det settes ned en detaljert oversikt over alle krav man har til programvare slik at man unngår eventuelle begrensninger med et nytt system.

Mange vil kanskje spørre hvorfor de skal betale for kommersielle versjoner av Linux når det finnes mange gratisversjoner tilgjengelig. Svaret er egentlig ganske enkelt: kvalitetssikrede oppdateringer og tilgang til kundestøtte. De færreste bedrifter har interesse av å bruke tid på “debugging” og “googling” etter diverse metoder for å løse sine problemer. For de fleste er hovedpoenget at ting fungerer slik at man kan fokusere på egen virksomhet og det er nettopp her de kommersielle distribusjonene påstår å ha sin styrke.

Red Hat har til nå vært den desidert største kommersielle aktøren på Linux-fronten. Med selveste Novell i ryggen vil Suse sannsynligvis gjøre store innhogg i markedet fremover. Av dagens produktportefølge ser det ut som om Novell søker å skape en hel plattform av Linux-produkter for både små og store bedrifter. Blant disse finner vi de nevnte desktop-distribusjonene, Suse Linux Enterprise Server, Open Enterprise Server samt NetMail og Open Exchange Server.

Noen stikkord for spesifikke tjenester som kan kjøre Novell-løsninger (eller andre Linux-distribusjoner) er følgende:

  • Webservere
  • Filservere
  • E-post servere
  • Groupware
  • Arbeidsstasjoner med standard programvare for kontorstøtte og internett
  • Bedriftsportaler og intranett

Både Red Hat og Microsoft kan levere konkurrerende produkter i de fleste kategoriene. Valget av leverandør for den enkelte bedrift bør ses i sammenheng med hvilket firma man ønsker å knytte sine bånd og hvorvidt man ser langsiktige behov som kan dekkes av leverandøren. Et fornuftig prisnivå i forhold til kvalitet og funksjonalitet på de produktene man ønsker å satse på er selvsagt også et viktig faktum.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen