Novell utfordrer Microsoft og Red Hat (del 1)


Suse Linux Professional 9.3

Introduksjon

Med Novell i ryggen er Suse i ferd med å bevege seg inn på områder som tidligere har vært forbeholdt Red Hat eller Microsoft. Nylig introdusert selskapet Suse Linux Professional 9.3 og talsmenn for selskapet har sagt at neste versjon av Novell Linux Desktop inneholder funksjonalitet som for første gang vil sette Linux i førersetet på bekostning av Microsoft Windows.

Linux har blitt benyttet som desktop i mange år blant profesjonelle brukere, men det er først de siste årene at operativsystemet virkelig har nådd ut til massene. Red Hat har utvilsomt gjort mye bra gjennom årenes løp med å gjøre Linux til “allemannsvare” samt kommersialisere operativsystemet til levedyktig i bedriftskritiske systemer.

Ved årsskiftet 2003/2004 ble det klart at Novell offisielt hadde kjøpt opp Suse. Det har skjedd mye spennende det siste året. Man kan oppsummere det slik at Novell har skapt en hel plattform basert på Suse Linux som kan tilpasses ulike virksomheter – fra desktop på hjemmekontoret til intranett, e-post og store databaseløsninger.

Konkurransen er selvfølgelig meget gjeldende fra både Red Hat og Microsoft, men med Novell på banen har Linux blitt enda mer attraktiv både som desktop- og kommersielt serveroperativsystem.

Suse Linux eller Novell Desktop på arbeidsstasjonen?

Novell satser mye tid og penger på å bygge opp sitt Linux-tilbud. På desktop-fronten er det enten Suse Linux Professional eller Novell Linux Desktop som gjelder. Forskjellen mellom disse ligger blant annet i at Novell Desktop er basert på kjernen til Suse Linux Enterprise Server (SLES), mens Suse Linux Professional bruker de nyeste versjonene av programvaren.

I praksis betyr dette at man på Suse Linux Professional vil få tilgang til den nyeste funksjonaliteten. Man kan dermed smykke operativsystemet med de mest “hotte” finessene og støtte for ny hardware. Ulempen er at man kan risikere å støte på problemer som det ikke har blitt utviklet noen sikkerhetsoppdatering eller metode for å reparere.

SLES-kjernen ligger litt bak med tanke på funksjonalitet og versjonsnummer, men kan tilby høy stabilitet ettersom “bugs” og problemer har blitt luket ut gjennom testing på mindre kritiske distribusjoner som Suse Linux Professional.

Det kan være aktuelt å velge Novell Linux Desktop dersom man allerede kjører en del SLES-installasjoner på servere og ønsker å rulle ut sikkerhetsoppdateringer i et homogent miljø. På dette segmentet har man også tilgang til “premium support” og har større garanti for stabilitet enn på Suse Linux Professional.

Novell bruker sin standard Linux-distro til å hente tilbakemeldinger på ny funksjonalitet, teste nye finesser og benytter disse erfaringene til å lage et mest mulig stabilt system i form av SLES-kjernen.

Valg av operativsystem bør stå i samsvar med behov. Hvis man ønsker garanti for stabilitet og ikke har like stort krav til å ha de nyeste funksjonene tilgjengelig bør man velge Novell Linux Desktop. I motsatt tilfelle er det Suse Linux Professional som er det beste valget.


Kort om Suse Linux Professional 9.3

Det er ikke lenge siden Suse Linux Professional 9.3 ble lansert. Denne versjonen inneholder naturligvis en rekke bugfikser fra foregående versjon, men kan også by på spennende funksjonalitet i form av virtualiseringsverktøy som XEN, kontorstøttepakken OpenOffice 2.0 samt bedre støtte for Bluetooth og trådløse nettverk.

Operativsystemet baseres på Linux-kjerne 2.6.11 og leveres både med KDE og GNOME. Førstnevnte er fortsatt standard grafisk grensesnitt hos Suse fordi flesteparten av kundene foretrekker nettopp denne. Talsmenn for Suse har imidlertid bekreftet at de ikke har noen spesiell preferanse KDE eller GNOME, men anbefaler at brukerne velger det de føler passer best for deres behov.

KDE vs. GNOME er en diskusjon som kan gå til evig tid. Funksjonalitetsmessig er det liten forskjell på de to grensesnittene og de har endret seg med fordeler og ulemper fra versjon til versjon. Generelt sett har nok KDE blitt sett på et mer “out-of-the-box” brukervennlig grensesnitt, mens GNOME gjerne blir oppfattet som mindre lik grensesnittet til MS-Windows og litt mer for avanserte brukere. Til fordel for begge grensesnittene skal det sies at de begge kan tilpasses nøyaktig til brukens ønske om man er nybegynner eller profesjonell.

Suse Linux Professional 9.3 har blitt testet på en rekke nettsteder og har stort sett fått gode resultater. Distribusjonen passer svært godt på arbeidsplassen der man gjerne vil ha litt mer kommersiell stil på systemene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen