Nostalgi Iomega Zip drive

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Ble produsert i femti millioner eksemplarer

Men hvem husker vel Iomegas populære Zip-stasjon nå?

Vi lever i en tid og i en verden der digital lagring er rasende billig. En ekstern USB-harddisk på én terabyte koster deg ikke mer enn en drøy femhundrelapp, og ønsker du bare noen gigabyte i nettskyen får du dette helt uten kostnader fra drøssevis av tjenester. Har du veldig mye data og er villig til å betale, vil aktører som norske Jottacloud kunne hjelpe – her får du ubegrenset lagringsplass for 59 kroner i måneden.

Men billig og gratis lagring har vi ikke alltid hatt.

Går vi omtrent tjue år bakover i tid, er situasjonen en ganske annen. Lagringsplass er dyrt, og standarden ligger på vanlige 3,5-tommmers disketter med en typisk kapasitet på 1,44 MB.

Kostbare harddisker finnes jo, men de rommer ikke all verden. De er heller ikke særlig godt egnet til å overføre data mellom datamaskiner ettersom de gjerne krever intern montering.

En ny og spennende standard kalt USB har kommet på trappene, men det skal fremdeles ta noen år før den begynner å bli utbredt. CD-ROM finnes riktignok, men både brennere og brennbare plater er svinedyrt – og de kan dessuten ikke overskrives ennå.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (21)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen