Nostalgi Demoscenen

Skjermdump fra Future Crews klassiker Second Reality. Ikke imponerende etter dagens standard, men i 1993 var dette ganske heftig 3D-grafikk. (Bilde: Skjermdump, Youtube)

Kunst i kodeform

Underholdning på datamaskinen før Mp3-filer og Netflix.

Hva man kan si om demoscenen kommer sannsynligvis mye an på hvordan man har betraktet den. Jeg har aldri satt mine bein i Vikingskipet eller andre nerdearenaer, hverken for The Gathering, eller for andre aktiviteter. Ikke har jeg vært delaktig i koding eller utvikling i dette miljøet heller. Snarere har jeg tittet på utenfra, og konsumert andres harde arbeid som underholdning.

Jeg rakk aldri C64-rushet

I min ungdom hadde jeg hverken Commodore 64 eller Amiga. Den første PC-en som ble innkjøpt i husholdningen var en Intel 386DX som var bygget av ett eller annet lokalt datafirma. Den kostet tre ganger mer enn hjemme-PC-en jeg er godt fornøyd med i dag, og likevel kunne den skilte med nesten ingen megahertz, og forstavelsen giga var langt unna.

Les mer om Commodore 64 i denne artikkelserien:

25 megahertz i turbo-modus var ikke akkurat lynende raskt, men den fikk da til noe med hastigheten. De første par årene hadde den ikke noen fornuftig måte å gi lyd fra seg heller. PC-speaker het lydkilden, som lenge i beste fall kunne gi fra seg blipper og blopper. Med tiden kom det drivere som skulle gi en slags lydopplevelse gjennom PC-speakeren også, men akkurat denne løsningen ble aldri særlig bra.

Les kommentarene (9)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen