Nostalgi Femti år med mus:

(Bilde: Shutterstock)

Pekeredskapet som ikke lar seg danke ut

Et av dataverdenens mest brukte tilbehør er også et av de eldste.

På 60-tallet var det mye som skjedde hos Stanford Research Institute i California, USA. Dataalderen var i gang for fullt, og folk ville gjerne vite om disse store «kalkulatorene» kunne gjøre noe mer for menneskeheten enn å regne på kulebaner og sprengkraft.

En av forskerne som brukte sin tid i laboratoriene og korridorene ved SRI var en herremann ved navn Douglas C. Engelbart. Han var mest interessert i å finne ut hvordan datamaskiner kunne hjelpe til med å forbedre menneskers intellekt.

Doug Engelbart i 1968.
Doug Engelbart i 1968.Foto: SRI

Dette innebar dog at interaksjonen mellom maskin og menneske måtte bli bedre enn den var på det tidspunktet. En datamaskin er jo ikke noe godt verktøy dersom den ikke er rask og enkel å bruke.

En liten del av prosjektet hadde derfor som formål å finne den mest effektive måten å styre en skjermpeker på. Det fantes allerede flere forskjellige verktøy i form av blant annet joysticker, styrekuler og lyspenner, men Douglas C. «Doug» Engelbart mente altså at det kunne gjøres enda mer effektivt.

Så i hva som nærmest var et sideprosjekt skapte han redskapet som han i dag er mest kjent for, og som den dag i dag – femti år etterpå – stadig lever i beste velgående. Vi snakker selvfølgelig om datamusa.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (4)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen