Nostalgi Compact Cassette / Musicassette

(Bilde: JMiks / Shutterstock.com )

Husker du kassetten?

Den har en lenger historie enn du tror – og lever såvidt fremdeles.

Musikk er noe vi mennesker har vært opptatt av siden tidenes morgen. Måten musikken foreviges har forandret seg enormt, og i dag hører mange av oss på favorittbandet ved hjelp av en strømmetjeneste, og en mobiltelefon eller datamaskin. 

Muligheten for å ha med seg musikken på farten brukes kanskje mer enn noen gang, men det er langt i fra noe nytt fenomen. Spoler vi tiden tilbake til 1963 presenteres nemlig verden for Philips sin nyeste oppfinnelse: Compact Cassette. Et magnetbånd pakket inn i et meget kompakt skall, som skulle gjøre muligheten for å høre på musikk hvor du ville langt enklere. 

Nå, over 50 år senere, er ikke kassetten lenger det vi setter vår lit til når vi kjøper musikk, men allikevel er ikke det analoge formatet helt dødt. Vi har spolt tiden tilbake for å mimre litt over de små plastkassettene som ga oss musikkhitene fra spesielt 80-tallet.

Teknologien kan spores tilbake til 1800-tallet

Som med andre oppfinnelser starter det hele med en teori. Etter å ha vært på besøk hos Thomas Edison utvikler Oberlin Smith i 1878 en teori om hvordan det ville være mulig å spille inn lyd ved hjelp av magnetisme. Året etter blir Smiths tekst «Some Possible Forms of Phonograph» publisert i The Electrical World, hvor blant annet grunnprinsippene blir beskrevet.

Det skal likevel gå nesten 20 år før danske Valdemar Poulsen omsetter Smiths prinsipper til virkeliget. Poulsen, som jobber for Store Nordiske Telegraf-Selskab i København, patenterer nemlig verdens første opptaker med magnetiske bånd i 1898. Men det skal gå enda mye lengre tid før teknologien utvikler seg til bli noe for hvermannsen. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (22)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen