Nostalgi Canon T90

(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Designperlen som skapte en ny kamerastandard

På 80-tallet ble Canons toppmodell T90 ofret på EOS-alteret, men utformingen gjorde et permanent inntrykk.

I en tidligere Ekstrasak tok vi for oss de ti viktigste digitalkameraene – fra det aller første filmløse kameraet til moderne mobiltelefoner.

Det er ingen tvil om at teknologien har tatt noen durabelige steg siden Sony Mavica lagret bildene rett på disketter i 1981.

Men på begynnelsen av 80-tallet var digitalfotografi helt spesielt og eksperimentelt – det var film som var greia. Nesten alt som hadde med datateknologi å gjøre hadde frem til da som regel vært for komplisert og/eller for dyrt. Men det var en ny vår i anmarsj, noe hjemmedatamaskineri som blant annet Commodore 64 kunne vitne om.

Og fra kameraprodusentenes ståsted var elektronikk og automatikk inngangsporten til et lukrativt hjemmemarked. Fotografi krevde jo som regel at brukeren måtte ha en viss kunnskap om slikt som ISO, blender og lukker for å kunne eksponere riktig. Å treffe på fokuseringen var heller ikke alltid så enkelt.

Å gjøre fotografi enklere for å tiltrekke seg flere «fotografer» var derfor et naturlig mål, så på 70- og 80-tallet gikk fokuset stadig mer over på elektronikk og automatikk.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen