Norskutviklet PC til 50 kroner


Bilde: fablab.no

MIT FabLab Norway

MIT FabLab Norway er en avdeling av det amerikanske tekniske universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT).

MIT FabLab Norway er stasjonært i Lyngseidet i Lyngen kommune.

Forskere ved MIT FabLab Norway har utviklet en datamaskin som koste rundt 10 dollar (50 kroner) å produsere. Tanken bak prosjektet er at absolutt alle skal få rimelig tilgang til Internett, ikke minst i utviklingsland.

Det har tatt tre år for forskere fra mange verdensdeler å utvikle maskinen. Fredag 16. januar ble det gjennomført en vellykket generalprøve.

Selve datamaskinen er på størrelsen med en mobiltelefon, og innholder et kretskort utviklet av selskapet Atmel. Videre har maskinen programvare og antennesystem som kan overføre små datamengder via Internett.

Tynnklient

Maskinen er en såkalt tynnklient, det vil si at den inneholder så lite maskinvare og programvare som mulig, og er avhengig av tilkopling til en annen maskin, en tjener, for å fungere.

Meningen er at tolv personer med hver sin tynnklient skal kunne dele tilkobling til den samme tjeneren (aksesspunktet) som koster rundt 100 dollar (550 kroner). Tynnklienten kan bruke en TV som dataskjerm pluss et standard PS/2 tastatur. Hver tynnklient drives av et 9-voltsbatteri.

Det kan til slutt nevnes at forskerne har i utgangspunktet ikke mulighet til å sette i gang med masseproduksjon, og derfor er det usikkert når den kommer på markedet.

Les mer om prosjektet på fablab.no.

(Kilde: Nordlys)

Kommentarer (21)

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen